≫ 

IZMENA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Seksualno uznemiravanje i proganjanje biće - NOVA KRIVIČNA DELA!

Predloženo je i da se promene krivične sankcije kada je reč o obljubi nad nemoćnom osobom, detetom i obljubi zloupotrebom položaja

  • 1

Brojni nemili događaju koji su se u poslednje vreme desili u našoj zemlji doveli su do potrebe za izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, u koji bi ubuduće trebalo da budu uvedena nova dela, kao što su sakaćenje polnog organa, proganjanje, seksualno uznemiravanje i prinudno zaključenje braka.

VUČIĆ NAJAVIO: Maksimalne kazne za silovanja i obljubu!

Takođe, predloženo je i da se promene krivične sankcije kada je reč o obljubi nad nemoćnom osobom, detetom i obljubi zloupotrebom položaja.

Izmena Krivičnog zakonika je i obaveza Srbije prema Savetu Evrope.

- Obaveze naše zemlje je da u postojeće zakone implementira Istanbulsku konvenciju, koja je ujedno i konvencija Saveta Evrope. Reč je o dokumentu koji je donet pre nekoliko godina i koji je Srbija ratifikovala. Ova konvencija propisuje posebne mere zaštine žena i dece, ne samo kada je reč o krivičnim delima protiv polne slobode i nasilja, već i kada je reč o proganjanju. Primarna nadležnost Ministrastva pravde, koje je bilo zaduženo za implementaciju iz svoje nadležnosti, bila je "mini-reforma" Krivičnog zakonika - objašnjava državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić za Politiku.

OVO SU NOVA KRIVIČNA DELA U SRBIJI: Za ovo će odsad da se ide na robiju!

Među predloženim su i dva nova krivična dela, proganjanje i seksualno uznemiravanje. Psihičko mučenje žrtve, slanje bezbroj poruka, sačekivanje i prečesti pozivi biće shvaćeni kao proganjanje. Svi vidovi neverbalnog i verbalnog ponašanja koji vređaju dostojanstvo neke osobe smatraće se za seksualno uznemiravanje, iako je do sada bilo dosta često mešano sa remećenjem javnog reda i mira. Za ovo delo biće zaprećena kazna i do šest meseci zatvora.

VUČIĆ O NOVIM MERAMA U BORBI PROTIV NASILJA: Uvodimo nova krivična dela - SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE i PROGANJANJE! (FOTO)

Izmenu ovog zakona nedavno je najavio i premijer Aleksandar Vučić, usled brojnih nemilih događaja koji su se desili u Srbiji poslednjih meseci, sa ciljem da se pokaže kako je "Srbija moderna država, u kojoj niko nema prava da ugrožava tuđa prava".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VUK

    19. avgust 2016 | 12:00

    naj bolje kastrirajte sve muskarce umesto izmisljate zakone a nama podelite barbike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA