≫ 

S RADNOG MESTA U GROB? Evo da li će se u Srbiji menjati starosna granica za ODLAZAK U PENZIJU!

Moraju da postoje različiti aršini za ljude koji su zasnovali radni staž posle srednje škole i onih koji su svoje školovanje nastavili i dalje, tvrdi psiholog mr Ana Vlajković

  • 2

Nakon predloga Nemačke centralne banke, Bundesbanke, da se starosna granica za penzionisanje podigne sa 67 na 69 godina do 2060. godine zbog smanjenja pritiska na državni penzioni sistem, građane Srbije je uhvatila panika - da li će se i u Srbiji opet menjati starosna granica za penzionisanje i da li će Srbi raditi do sudnjeg dana, dok mogu da stoje na nogama.

U PENZIJU SA 69 GODINA? Da li će proći ovaj predlog CENTRALNE BANKE NEMAČKE?

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tvrde da su budući penzioneri u Srbiji mirni i da u narednom periodu neće biti novih povećanja.

- Vlada ne planira podizanje starosne granice od 65 godina starosti za odlazak u penziju, a to posebno imajući u vidu da se za žene osiguranike starosna granica postupno podiže na 65 godina života, tj. da će se navršenih 65 godina života za sticanje prava na starosnu penziju zahtevati tek od 2032. godine - saoptavaju iz Ministarstva.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE BUDUĆE PENZIONERKE: Od 1. januara pomera se granica za odlazak u penziju!

Pored toga, naglašavaju i to da Vlada preduzima mere koje treba da dovedu do povećanja zaposlenosti, čime bi se obezbedio povoljniji odnos osiguranika i korisnika penzije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema rečima mr Ane Vlajković, sa departmana za psihologiju Fakulteta za medije i kominikaciju, iako postoji starosna granica za odlazak u penziju koja je jednaka za sve, moraju da postoje različiti aršini za ljude koji su zasnovali radni staž posle srednje škole i onih koji su svoje školovanje nastavili i dalje.

NEMOJTE BACATI RADNE KNJIŽICE: Bez njih ipak neće biti PENZIJE?

- Ako je neko sa 18 godina počeo da radi i ima 40 godina radnog staža, njemu bi i sa tih navršenih 58 godina života trebalo da bude omogućeno da ode u punu penziju. Dok oni koji se, pak, školuju i dalje, i svoj radni staž zasnivaju kasnije, sa 26 ili 27 godina, logično je da tih 40 godina staža i ispune između 65. i 67. godine. To nije fer prema kategorijama koje nisu školovane - tvrdi Ana Vlajković, smatrajući da je jako bitno da povećanje starosne granice isključi fizičke radnike i one čija zanimanja iscrpljuju čoveka do granice izdržljivosti i da za njih mora da postoji beneficiran radni staž.

Od ove godine starosna granica za odlazak u penziju kod žena pomerena je za šest meseci, tako da je uslov za sticanje prava na penziju sada 61 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. 

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi. Pripadnici jačeg pola u penziju odlaze sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za punu starosnu penziju i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AZoran Krstic

    22. decembar 2017 | 20:55

    40 godina staza ili 60 godina starosti je realno i pravedno. Sve ostalo je nehumano i tesko izdrzljivo. Osim za one koji radni vek provedu u fotelji.

  • Petar

    23. avgust 2016 | 22:18

    Moze 70 godina ali radno vreme 5h.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA