NEMIRI NA KiM: Kfor uklonio barikade uz pucnjavu i suzavac, ima ranjenih! (FOTO/VIDEO)

Barikade koje vode ka Zvečanu uklonjene su nakon sukoba sa Srbima. Kfor se povukao iz Rudara i Zvečana, a kako Telegraf.rs saznaje, u rafalnoj pucnjavi tokom dana povređeno je pet osoba, a jedna od njih je u životnoj opasnosti

  • 8

Na području Zvečana ka Rudaru, koje je rano jutros blokirao Kfor, čula se pucnjava, a ekipa hitne pomoći uputila se ka mestu odakle je ona dolazila.

Svi putevi koji od Zvečana vode ka selu Rudare i betonskoj barikadi u mestu Dudin Krš su blokirani, a odatle se čuju pucnji iz vatrenog oružja.

Prema poslednjim informacijama sa lica mesta, Kfor je probio barikadu u Malom Rudaru i nastavio prema barikadi "Krst" u Velikom Rudaru.

Kako Telegraf.rs saznaje, u rafalnoj pucnjavi Kfora ima i povređenih osoba, a hitna pomoć juri na sve strane i odvozi povređene.

- Prema saznanjima koje ja imam sa lica mesta, Kfor je istrajan u nameri da po svaku cenu sruši barikade i od toga neće odustati tako lako - kaže Marko Selaković.

U KBC Kosovska Mitrovica primljena su trojica povređenih Srba iz Zvečana.

- Jedan od troje povređenih nalazi se u životnoj opasnosti. On ima prostrelnu ranu natkolenice i u toku je operativni zahvat - potvrdio je "KIM" radiju načelnik bolnice dr Milan Jakovljević.

S druge strane, Rojters prenosi da su najmanje pet kosovskih Srba i jedan vojnik NATO-a povređeni u sukobima.

Pripadnici američkog Kfora ne dozvoljavaju prolaz ni vozilima ni pešacima, a veliki broj građana krenuo je ka Rudaru posle sirena koje su se oglasile u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici.

Jedan očevidac rekao je da su pripadnici Kfora ispalili suzavac i vatru iz lakog oružja, a da su Srbi su uzvratili pucnjima iz pištolja.

Kfor je potvrdio da su dva vojnika ranjena u akciji uklanjanja barikada.

- Ranjeni vojnik Kfora evakuisan je i njegovo stanje je stabilno - rekao je portparol NATO-a na Kosovu Uve Novicki i dodao da će "Kfor odgovoriti u samoodbrani onako kako bude neophodno".

Građani su uznemireni, prikupljaju se u sve većem broju kako bi sprečili najave pripadnika Kfora da će ukloniti barikade.

Vojnici Kfora su na mostu preko Ibra, koji iz Zvečana vodi ka Rudaru, postavili bodljikavu žicu, pa ni automobili ni pešaci ne mogu da pređu most, a mesto nadleću helikopteri.

U Zvečanu se i dalje čuju sirene koje pozivaju građane na barikadu. Građani se okupljaju u velikom broju, ali još uvek ne mogu da priđu barikadi, jer, između ostalog, pripadnici snaga Kfora bacaju suzavac na Srbe koji pokušavaju da se približe.

Sa američkim oficirom Kfora razgovarali su predsednici opština Zvečan Dragiša Milović i Zubin Potok Slaviša Ristić, kao i direktorka bolnice Milena Cvetković. Nakon tog razgovora, predsednici opština apelovali su na građane da ne bacaju kamenje jer će u suprotnom KFOR upotrebiti oružje.

Povodom ovog incidenta oglasio se ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je pozvao Kfor da se uzdrži od primene sile a Srbe da ne nasedaju na provokacije.

Srbi iz Ibarskog Kolašina protestnom vožnjom od Zubinog Potoka do punkta Kfora u selu Jagnjenica izrazili su negodovanje zbog akcije međunarodnih vojnika u opštini Zvečan.

Nakon akcije Kfora i uklanjanja barikada u Zvečanu odbornici skupštine opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici odlučili su da ponovo blokiraju kretanje Kfora i svih međunarodnih misija.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je nasilje protiv mirovnih snaga NATO-a od strane grupe građana srpske zajednice, kao i povređivanje vojnika i građana na severu Kosova, saopšteno je iz njene kancelarije.

 

(D.Z./Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maestro

    1. jun 2012 | 11:07

    Da li ovo Albanci testiraju Tomu?

  • Anastasija

    1. jun 2012 | 10:27

    Ovo je zaista uznemirujuće i alarmantno...

  • Naravoucenije

    1. jun 2012 | 11:05

    Hoce li neko od nasih politicara, zvanicnika da se oglasi konacno na ovo, ponovno, ugnjetavanje Srba?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA