Kovač: Ako Vučić dolazi, nek ponese spisak osumnjičenih Hrvata

Hina piše da su odnosi Zagreba i Beograda poslednjih sedmica na vrlo niskom nivou, obeleženi razmenom nota, zapaljivom retorikom i međusobnim optužbama za pretnje i provokacije

  • 11

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je, povodom najave mogućeg dolaska premijera Aleksandra Vučića na Dubrovnik Forum, da "ako dolazi, ponese spisak branitelja za kojima je Srbija raspisala potrnice zbog navodnih ratnih zločina", prenela je Hina.

GLAVAŠEVA STRANKA TRAŽI IZVINJENJE OD SRBA: Dok se to ne desi, Vučić, Dačić, Nikolić i Vulin su nepoželjni u Hrvatskoj

- Još ne znamo hoće li Vučić doći na Dubrovnik Forum - rekao je Kovač odgovarajući na pitanja novinara u Saboru.

Ako se, kako je rekao, na to odluči neka ponese sa sobom popise svih onih Hrvata, državljana RH koji su osumnjičeni, optuženi, u odsutnosti osuđeni, za kojima su raspisane poternice, neka ponese te popise i neka ih da hrvatskim vlastima.

Upitan da li je premijer Tihomir Orešković načinio dobar potez kada je srpskog premijera pozvao u Dubrovnik, Kovač je rekao:

- Premijer Orešković ga je pozvao kao i mnoge druge premijere, a on se prijavio tek juče, dve i po nedelje nakon isteka roka.

Foto: Tanjug/HINA/ DANIEL KASA Foto: Tanjug/HINA/ DANIEL KASA

Dodao je da je u Dubrovnik pozvan i njegov kolega Ivica Dačić, ali se on "uopšte nije prijavio". Vučić je u ponedeljak izjavio da još nije doneo konačnu odluku o učešću na skupu u Dubrovniku, a da je uvek spreman za razgovor.

Hina piše da su odnosi Zagreba i Beograda poslednjih sedmica na vrlo niskom nivou, obeleženi razmenom nota, zapaljivom retorikom i međusobnim optužbama za pretnje i provokacije.

Novu eksalaciju, primetnu u poslenjih nekoliko dana, tvrdi hrvatska agencija, podstakao je upravo Vučić oštrom retorikom sa skupa sećanja na žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca u Donjoj Gradini u petak kada je kazao da RH rehabilituje ustaštvo.

Zbog toga je, kako se navodi, i poziv da dođe u Dubrovnik izazvao dosta bure na hrvatskoj političkoj sceni.

Govoreći o Danu sećanja na žrtve totalitarnih režima, ministar Kovač je rekao da Hrvatska još nije dostigla nivo borbe protiv svih totalitarizama i da je ovo jedan važan korak u tome da država krene u suočavanje s prošlošću jer je to nužno za okretanje prema budućnosti i razvoju društva.

- Moramo biti prema sebi iskreni, pogledati se u ogledalo i moramo otvoreno razgovarati o svemu što je u našoj prošlosti bilo loše, sve zločine aposlutno osuditi i rasteretiti mlade generacije toga bremena - rekao je Kovač.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоки

    23. avgust 2016 | 20:27

    Слажем се нека понесе али да ти га уручи у Јасеновцу или Градини свеједно можеш да бираш.

  • Carlo Gambino

    23. avgust 2016 | 15:29

    A jel ste vi napisali nama??? Niste naravno...nego kad ljudi putuju vi ih uhapsite i bacite u istragu. Najgora sorta u istoriji ljudstva...jedini narod koji je imao logor za decu. Gadite mi se.

  • JS

    23. avgust 2016 | 15:48

    Joj, koja budala.=:(((

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA