ID KORISTILA HEMIJSKO ORUŽJE! Istraga međunarodnih organizacija potvrdila crne slutnje

Helikopteri Vojnog vazduhoplovstva Sirije ispalili su naprave, iz kojih su potom oslobođene otrovne materije u severozapadnoj pokrajini Idlib, odnosno u selu Talmenes 21. aprila 2014. godine i gradu Sarmin 16. marta 2015. godine

  • 2

Snage sirijske vlade su odgovorne za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji, dok su pripadnici Islamske države koristili sumporni iperit, pokazali su danas objavljeni rezultati zajedničke istrage Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Istragom, koja je trajala godinu dana, otkriveno je da postoji dovoljno dokaza da bi se zaključilo da su helikopteri Vojnog vazduhoplovstva Sirije ispalili naprave, iz kojih su potom oslobođene otrovne materije u severozapadnoj pokrajini Idlib, odnosno u selu Talmenes 21. aprila 2014. godine i gradu Sarmin 16. marta 2015. godine.

U Siriji se koristi HEMIJSKO ORUŽJE?

U oba slučaja je korišćen hlor, navodi Rojters, koji je imao uvid u izveštaj UN i OZHO.

Takođe, utvrđeno je da postoji dovoljno podataka da bi se zaključilo da su pripadnici Islamske države bili "jedini entitet sa mogućnošću, sposobnošću, motivom i sredstvima da koriste sumporni iperit u gradu Mareu 21. avgusta 2015. godine".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Džihadisti počeli da koriste hemijsko oružje koje prvo OSLEPI, pa UGUŠI ljude (FOTO)

Istraga UN i OZHO, koju je jednoglasno odobrio Savet bezbednosti UN, obuhvatala je devet napada u sedam oblasti u Siriji, gde je odvojenom istragom OZHO već utvrđeno da je verovatno korišćeno hemijsko oružje.

Istragom, međutim, nije postignut zaključak u preostalih šest slučajeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hrvoje

    25. avgust 2016 | 00:11

    daklem, opet lazi i prevare,us`ranci majstori prevare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA