≫ 

PUTIN ĆUTI, AMERIKA ODOBRAVA: Evo zašto je Turska ušla u Siriju i niko ne sme ništa da joj kaže (VIDEO)

Turska je ušla u severnu Siriju i prvi put direktno učestvuje u šestogodišnjem ratu u Siriji, i to će dodatno zakomplikovati ionako zamršenu situaciju na Bliskom istoku

  • 14

Posle ulaska turske vojske na sever Sirije u cilju započinjanja operacije protiv samozvane Islamske države, još najmanje deset turskih tenkova je juče prešlo sirijsku granicu, javili su lokalni mediji.

SPREMA SE KRVOPROLIĆE: Turski tenkovi ušli u Siriju, kreću na džihadiste! (FOTO) (VIDEO)

Ti tenkovi, koji su u Siriju ušli u sredu ujutro, pridružiće se kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvršili operaciju turske vojske nazvanu "Štit Eufrata", a čiji je cilj da se na severu Sirije poraze džihadisti, kao i kurdski pobunjenici.

Turska je ušla u severnu Siriju i prvi put direktno učestvuje u šestogodišnjem ratu u Siriji, i to će dodatno zakomplikovati ionako zamršenu situaciju na Bliskom istoku. Ono što brine saveznike Turske je koliko će zaista gađati položaje ISIS-a.

U sirijskom gradu na granici za Turskom, Džerablusu, džihadisti su već mesecima. Mnogi misle da su glavna meta Turske - Kurdi, koji iskorićavaju svaki poraz džihadista za proširenje svoje teritorije.

Mideast Syria Kurds Newsguide

Zvanično, turski upad je usmeren protiv ISIS-a, ali Ankara ima mnogo važniji i ambiciozniji cilj - zaustaviti napredovanje sirijskih kurdskih ratnika (koji su, inače, saveznici SAD i obučeni od strane njenih specijalnih snaga). Turski zvaničnici su rekli da operacija ima cilj da upozori Kurde da se pomere istočno od reke Eufrat, daleko od turske granice, kako bi se sprečilo stvaranje kurske nezavisne države ili autonomne oblasti u Siriji.

Sada SAD moraju da žongliraju između kontradiktornih interesa svoja dva saveznika u ratu protiv ISIS-a, Kurda i Turaka. Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je Turska spremna da ostane u Siriji dokle god je potrebno da bi se uništila Islamska država.

Bajden je to rekao tokom posete Švedskoj, dan nakon što je u Turskoj razgovarao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Sigurno ova izvaja ima za cilj da se smanje tenzije između Turske i SAD, nakon što je Erdogan optužio SAD da je odgvorna za neuspešni vojni puč. S druge strane, Turska je SAD glavni saveznik i veoma bitna teritorija za NATO na istoku Evrope.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Što se tiče Rusije, iako je rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je duboku zabrinutost zbog vojnih operacija Turske u Siriji, upozorivsi na rastuće napetosti zbog napada Ankare na pripadnike kurdskih milicija na granici, čini se da ona to prećutno odobrava.

Ceo cvet plače zbog tragičnih sudbina dečaka iz Sirije, a onda ih svi ZABORAVE (UZNEMIRUJUĆE)

Rusija, koja je saveznik sirijskog režima, uspostavila je i čvršći odnos sa sirijskim Kurdima koji su nedavno otvorili i predstavništvo u Moskvi. Ipak, nedavno izvinjenje i pomirenje između turskog i ruskog predsednika, poboljšalo je odnose ove dve zemlje. Mnogi pretpostavljaju da je na njihovom nedavnom susretu nakon obaranja ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici, bilo i reči o njihovim ulogama i saradnji u Siriji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Analitičar britanskog "Independenta" smatra da je Vladimir Putin svom savezniku Asadu rekao zašto "pomalo podržava" upad Turske u Siriji, ali da će u javnosti osuditi ovaj potez, što možete da pročitate i u redovima iznad. Koji je Putinov razlog za podržavanje ove akcije Turaka, još uvek se samo pretpostavlja. Sumnja se da je Južni tok jedan od njih.

Situacija u Siriji dodatno zakomplikovala zvaničnim, mada je Turska od početka učestvovala u ratu, ulaskom u Sirjiu. Mnogo frakcija i grupa unutar nje su u sukobu, kao i saveznici koji podržavaju te različite frakcije. U narednim mesecima videće se ko zaista podržava koga u ovom krvavom ratu i da li će se situacija još zakomplikovati, jer kraj sukoba u Siriji nije ni na vidiku.

Kakva je situacija u Siriji, i ko se bori protiv koga, a ustvari sarađjuje, pročitajte OVDE.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luna

    26. avgust 2016 | 09:30

    Bas bi Turska usla u Siriju da nije dobila zeleno svetlo od Amerike. Svi lesinari se skupili da se omrse ko koliko moze, samo je sirijski narod jadan, gde ce im dusa, pobise onoliku decu. Da Bog da u paklu goreli!

  • 1989

    26. avgust 2016 | 09:21

    Nema rata bez turaka

  • Kula

    26. avgust 2016 | 10:02

    TAJ upad je sada u redu a kad je navodno,ruski avion usao u njihov prostor odmah su ga oborili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA