Šarčević: Prosvetarima će zakinuti novac biti isplaćen narednih dana

Ministar prosvete dodao je da očekuje da će novac na računima prosvetnih radnika biti već krajem ove nedelje, eventualno početkom naredne

  • 5

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da je vlada danas odlučila da prosvetnim radnicima vrati razliku za umanjena primanja tokom letnjih meseci i da očekuje da će novac na računima prosvetara biti do kraja ove nedelje ili početkom naredne.

 

- Danas je bila vanredna sednica vlade i kao prva tačka dnevnog reda usvojeno je da se vrati prosvetnim radnicima zakinuti novac. To je otišlo u Trezor i sada je stvar tehničke prirode kada će biti isplaćeno - rekao je Šarčević Tanjugu.

 

On je dodao da očekuje da će novac na računima prosvetnih radnika biti već krajem ove nedelje, eventualno početkom naredne i da je to mnogo pre roka koji je on dao predstavnicima sindikata - 20. septembra.

 

- To su ukupna dugovanja od 416 miliona dinara, za koliko su zakinuti tokom letnjuih meseci. Agendu sa dugovanjima koju sam dobio prosledio sam vladi i ministarstvu finansija koji su to prihvatili - objasnio je ministar prosvete.

 

Kako kaže, ispunjeno je ono što je obećao na početku mandata i da je problem sa zakinutim zaradama rešen, te da će to prezentovati predstavnicima sindikata na sutrašnjem sastanku.

 

Zavisno od godina staža i starešinstva, prosvetnim radnicima se duguje za 2015. godinu od pet do šest hiljada dinara, jer je prilikom obračuna zarada korišćen prosek plate u poslednja tri meseca, a ne kako propisuje Zakon o radu, za poslednjih 12 meseci.

 

Razlika je nastala zato što su plate za ovaj period umanjene za 10 odsto.

 

Tri reprezentativna sindikata u prosveti najavili su danas da će stupiti u štrajk upozorenja ukoliko im se zakinuti novac za plate tokom letnjih meseci ne vrati do 20. septembra.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    29. avgust 2016 | 16:17

    Ovaj covek je izgleda pošten , radan i meni uliva poverenje. Treba mu dati 100 dana da vidimo šta i kojom brzinom radi. Nije teško uporediti spisak stalnih radnika od pre zabrane zaposljavanja na neodređeno sa sadašnjim i videti ko je sve učestvovao u krađi ministarstva ( direktori, inspektori, iz školskih uprava, sekretari...)

  • Djokica

    29. avgust 2016 | 21:43

    Sta jr sa viskovima kad direktori primaju preko veze radnike u stal radni odnos. Proveriti po skolama I pod hitno smeniti sve te direktore bahate

  • Djokica

    29. avgust 2016 | 21:42

    Sta je sa viskovima radnika kad direktori I dalje primaju radnike u stalni radni odnos a za viskove ne haju. Veza sve moze . Sve te direktore smeniti sa funkcije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA