≫ 

HRVATSKI PROIZVOĐAČI JADIKUJU: Nema ko da bere mandarine za platu od 65.000 dinara!

Najveći problem odgajivači vide u tome što se iz Hrvatske zadnjih godina iselilo više od 100.000 radno sposobnih, a odlaze i cele porodice

  • 27

Prosečna plata od oko 65.000 dinara, prevoz i topli obrok na dan. I u dolini Neretve nema ko bi za to išao u polje da bere mandarine.

Požalili su se iz firme "AgroFructus", koja je jedan od većih proizvođača u Hrvatskoj, a u Opuzenu imaju veliki otkupni centar.

- Mi ne možemo da pronađemo radnike koji će obrati rekordni urod i pripremiti ga za tržište - kaže Denis Matijević, predsednik uprave AgroFructus grupe.

On ističe da im nedostaje barem 150 sezonskih radnika, a da oni nisu usamljen slučaj i da isti problem imaju i ostali proizvođači. Matijević najveći problem vidi u tome što se iz Hrvatske zadnjih godina iselilo više od 100.000 radno sposobnih, a da odlaze i cele porodice.

Apsurdom smatra da je država za ceo sektor poljoprivede odobrila uvoz tek 20 radnika ove godine. Matijević ističe da ih to onemogućava u potpunom iskorištavanju uroda, a time propada i prilika za prosperitet.

Inače, problem s nedostatkom radne snage za branje mandarina se pojavljuje periodično. I pre pet godina nije imao ko da bere mandarine iako je na berzi, samo u Metkoviću, bilo oko 2.000 ljudi, pa je tadašnji gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo zvao na branje mandarina.

Foto: shakhtar.com Foto: shakhtar.com

Zadnjih godina su mandarine propadale zbog sankcija Rusiji, pa su ih uzgajivači delili. Ali, nije poljoprivreda jedina u kojoj i posle sezone nedostaje radne snage iako je na berzi u Hrvatskoj 215.000 nezaposlenih.

CRNA GORA REKLA NE SEZONSKIM RADNICIMA: Za Srbe više nema posla u ovoj zemlji!

"Brodotrogir" je poslao saopštenje u kom ističu da im nedostaje stotine radnika u deficitarnim zanimanjima poput brodomontera, zavarivača, brodocevara... Raspisali su konkurs u kom preko berze traže radnike, a spremni su da plaćaju i prekvalifikacije i osposobljavanje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Imamo punu knjigu narudžbi, a nedostaje nam radnika - saopštili su iz "Brodotrogira", koji je sad preuzeo Danko Končar.

POSAO NIJE TEŽAK, PLATA JE SKORO DUPLO VEĆA: A smeštaj i hrana su besplatni! (FOTO)

Kako je objavio Poslovni dnevnik i ostale kompanije muku muče s radnicima iako su podigli plate, koje sad iznose od 6.000 do 9.000 kuna za deficitarna zanimanja. Iz "AgroFructusa" ističu da će ove godine biti rekordna berba mandarina od čak 90.000 tona koje treba da se oberu.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    31. avgust 2016 | 21:39

    Нека им обере олуја.

  • Zoran

    31. avgust 2016 | 20:17

    Ostavite se vise te hrvatske ne zanimaju me uopste

  • Nera

    1. septembar 2016 | 10:36

    Zovite Zorana Milanovica da vam bere to mu je odlicna terapija i mozda mu malo ali samo malo pomogne!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA