Prva gej ministarka se oglasila povodom Parade ponosa!

Brnabić je sa predstavnicima Organizacionog odbora Parade ponosa, koji su joj uputili poziv za učešće u šetnji, koja će biti organizovana 18. septembra u Beogradu

  • 21

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je danas da pruža podršku organizatorima Parade ponosa, LGBT zajednici i svim dobronamernim građanima koji budu učestvovali na ovogodišnjem Prajdu.

Brankica Janković: Podrška Prajdu, očekujem mirnu šetnju

Kako je objavljeno na sajtu ministarstva, Brnabić je sa predstavnicima Organizacionog odbora Parade ponosa, koji su joj uputili poziv za učešće u šetnji, koja će biti organizovana 18. septembra u Beogradu, razgovarala i o usvajanju zakonskih rešenja koje se tiču pravnih posledica promene pola.

Brnabić je naglasila da planira da sa svojim kolegama i gostima pruži podršku organizatorima skupa i LGBT zajednici.

– Na taj način poslaće se zajednička poruka o međusobnom razumevanju, zajedništvu i predanom radu državnih organa na obezbeđivanju ravnopravnosti i poboljšanju položaja svih manjinskih zajednica i grupa – istakla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju odnosa države prema LGBT osobama, posebno u primeni propisa i postupcima koji se vode pred državnim organima i jedinicama lokalne samouprave, jer, po rečima organizatora Parade, pripadnici LGBT zajednice nailaze na probleme.

To je, kako navode, čest slučaj pri izdavanju uverenja o slobodnom bračnom stanju, koje je neophodno kako bi se stupilo u bračnu zajednicu u inostranstvu.

Brnabić je sagovornicima prenela da će Ministarstvo državne uprave u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima u narednom periodu raditi na upoznavanju i osposobljavanju državnih službenika i zaposlenih u lokalnim organima za prepoznavanje diskriminacije i primenu andiskriminatornih normi.

U tom pogledu, razmotriće se usvajanje zakonskih rešenja koja bi na sistemski način rešila sva otvorena pitanja u vezi sa promenom pola i rodnim identitetom građana Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA