DA LI JE ASANŽ PUTINOV IGRAČ? Rusija profitira svaki put kad Vikiliks nešto objavi!

Pitanje koje se postavlja je da li je Vikiliks postao stroj za objavljivanje kompromitirajućih materijala koje prikupe ruski špijuni? I ono još bitnije, koja je tačno veza između Asanža i Kremlja?

  • 7

Urednik Vikiliksa Džulijan Asanž, postao je globalno poznat 2010. kada je objavljen ogroman broj tajnih dokumenata američke vlade i vojnih izvješća o dotad nepoznatim stvarima o ratu u Iraku i Afganistanu, a u jednom televizijskom intervjuu prošle godine, postalo je jasno da Asanž ima još mnogo toga za reći o “Svetu prema američkom carstvu,” kako je podnaslov njegove najnovije knjige “The WikiLeaks Files.

Ekvador će dozvoliti Švedskoj da ispita Asanža

Zatvoren unutar ekvadorske ambasade u Londonu, gde je dobio politički azil pre četiri godine, Asanž je počeo širiti teorije o Sjedinjenim Državama kao zemlji-nasilnici koja gradi svoju imperiju šireći priče o ljudskim pravima, dok s druge strane uvodi vojno-obaveštajni sistem kako bi druge zemlje stavila pod svoj uticaj, a uz to i kažnjava pojedince poput njega koji se usude da govore istinu.

Značajno je to što Asanž u celoj svojoj analizi, ne kritikuje drugu svetsku silu, Rusiju, odnosno njenog predsednika Vladimira Putina, koji je daleko od ideala transparentnosti prema merilima Vikiliksa. Putinova vlada je poznata po rigoroznim kaznama prema protivnicima režima, špijuniranju, zatvaranju, a ponekad i ubijanju protivnika.

O tom zamršenom odnosu Asanža i Putina pisao je Njujork Tajms.

Printskrin: YouTube / BBC Newsnight Printskrin: YouTube / BBC Newsnight

Nakon što je Vikiliks u julu objavio oko 20 hiljada mejlova Demokratskog nacionalnog odbora, što je bila jasna poruka upućena Hilari Klinton, vlasti Sjedinjenih Država bile su prilično uverene da iza hakovanja Demokratske stranke stoji ruska vlada, sumnjaju i da su kodove možda ukrali Rusi. Pitanje koje se postavlja je da li je Vikiliks postao stroj za objavljivanje kompromitirajućih materijala koje prikupe ruski špijuni? I ono još bitnije, koja je tačno veza između Asanža i Kremlja?

Ta pitanja se sve više postavljaju u kontekstu ruske uloge u američkoj predsedničkoj kampanji. Putin, koji se više puta sukobljavao s Klintonovom, javno je pohvalio Trampa, koji uzvraća komplimente Putinu.

U krugovima američkih vlasti preovladava mišljenje da Asanž verovatno nema direktnih veza s ruskim tajnim službama, a Asanž poručuje kako su histeriju o Rusima raširili gospođa Klinton i demokrati, kao i da  Vikiliks ne štiti nijednu grupaciju, već radi u službi javnosti da dobije uvid u korumpiranu mašineriju koja pokušava vladati.

Asanž Rusiju opisuje kao ‘bitnog igrača na svetskoj pozornici’, uspoređujući je s Kinom i Sjedinjenim Državama. Obzirom na ograničene resurse i jezičke barijere, zašto bismo se usredotočili na Rusiju, zapitao se Asanž.

“U svakom slučaju, korupcija u Kremlju je stara priča. Svaki čovek i njegov pas kritikuju Rusiju, a to je postalo malo dosadno, zar ne?” smatra on.

Foto: Profimedia, Press Association Foto: Profimedia, Press Association

Krajem decembra 2010. godine, vlasti Sjedinjenih Država najavile su istragu protiv Vikiliksa, a već sledećeg meseca, londonska policija uhapsila je Asanža zbog navodnog silovanja u Švedskoj.

Nedugo nakon tih događaja, Putin je održao pres konferenciju s francuskim premijerom u kojem je odgovorio na pitanje zašto su diplomatski krugovi Zapada prikazali Rusiju kao nedemokratsku zemlju.

Što se tiče demokratije, ona bi trebala biti potpuna. Zašto je onda gospodin Asanž iza rešetaka?” zapitao se Putin. “Postoji jedna američka izreka; onaj ko živi u staklenoj kući, ne bi trebalo da baca kamenje”, konstatovao je ruski predsednik.

To je bio prvi put da se Putin javno zauzeo za Asanža, koji je proces protiv njega nazvao politički motivisanim. Rekao je kako je osnivač Vikiliksa progonjen jer je objavio informacije koje je dobio od američke vojske o akcijama SAD-a na Bliskom istoku, uključujući Irak.”

Čak i oni koji podržavaju Vikiliks, Asanža vide kao neku vrstu heroja današnjice; kažu da je pomalo detinjasta ta njegova tendencija da svet deli na one koji ga podržavaju i one koji su protiv njega. Tokom boravka u izolaciji u ekvadorskoj ambasadi, pod stalnim nadzorom, njegovo nepoverenje prema Zapadu se pojačalo dok je Kremlj u njegovim očima sve više postajao ‘bedem protiv zapadnog imperijalizma,’ priča jedan od njegovih poznanika.

Druga osoba, koja je surađivala s njim kaže: “On sve gleda na onaj način kakvo je njegovo lično iskustvo. Amerika mu je uzrokovala nevolje, a Rusija nije nikada”.

Foto: Tanjug/AP/Sputnik Foto: Tanjug/AP/Sputnik

Asanž je ipak tu i tamo zna da kritikuje Putina, ali u većini slučajeva to su mlake kritike, upućene na neke usputne poteze ruskog vođe.

Vikiliks je, međutim, više puta objavljivao dokumente baš kada je to Rusiji najviše odgovaralo. Tako su objavljeni dokumenti o Saudijskoj Arabiji i Turskoj koji su saveznice Sjedinjenih Država: dokumenti o Saudijskoj Arabiji objavljeni su nekoliko meseci nakon što ih je Putin optužio za smanjenje cena nafte na štetu ruske privrede.

Drugi set dokumenata, svojim vremenom objave išao je na ruku Rosatomu, ruskoj državnoj firmi za atomsku energiju. Dokumenti su kompromitovali firme među kojima su glavni konkurenti Rosatoma, kako bi lakše dobili posao u Srednjeafričkoj Republici. Tako je 2012. prilikom objave dokumenata o Siriji, naglašeno kako su dokumenti neugodni za Bašara al Asada i njegov režim, ali i njegove protivnike. Otada Asanž kritikuje Sjedinjene Države za namerno destabilizovanje Sirije, ali ne napada Rusiju ili Asadov režim.

Printskrin: Vimeo /  LeakSourceNews Printskrin: Vimeo / LeakSourceNews

Fokus Vikiliksa od decembra 2013. pa do maja 2016. bio je i na trgovačkim sporazumima između SAD-a, Japana i 10 pacifičkih zemalja, i onom između SAD-a i zemalja Evropske unije. Rusija je bila isključena iz sporazuma, ali i najglasniji protivnik istih. Putin ih je nazivao pokušajem Amerike da zavlada globalnom ekonomijom, s očitim ciljem da se sporazumi prekinu, smatraju američki trgovinski zvaničnici.

Američke obaveštajne službe sumnjale su da je Asanž sporne dokumente dobio od Snoudena, ali je to kasnije demantovano, pa se pojavila sumnja da je Asanž dokumente dobio od FSB-a, ruske obaveštajne agencije. 

Uaprilu ove godine svet je potresla afera poznata kao Panama Papers. Iscurelo je 11,5 miliona dokumenata u kojima se kompromitovalo niz zvaničnika i firmi po celom svetu.

No, ono što je šokiralo neke novinare je bio potez Vikiliksa. Među većim pričama bila je ona o bliskom prijatelju Vladimira Putina, violončelisti Sergeju P. Rodlužinu. Dokumenti su sugerisali kako je Rodlužin utajio milijarde dolara.

Vest su prenosili svetski mediji, a Vikiliks je tada serijom objava na Tviteru pisao kako je zapravo reč o napadu američkih službi na Putina.

(Telegraf.rs / Telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    3. septembar 2016 | 19:42

    Normalno, niko nije brljiv kao tupsoni ameri. Malo sutra bi našao nešto škakljivo kod Rusa. A i ceo svet mrzi amere, pa ne čudi što je Asanž protiv njih, a i namestili su mu seks aferu.

  • Milorad

    3. septembar 2016 | 17:04

    americka propaganda,isto kao sa Tumpom,svi koji su protiv americkih zavrzlama iratova i ubistava i sl. su povezani sa Rusijom ili su Rusi .sramota od Amerike sta je danas.

  • Carapan

    3. septembar 2016 | 17:07

    Veza između Putina i Asnaza je PROSTA a ti je ISTINA na koju ZAPAD a posebno ameri NIKAKO DA SE NAVIKNU a NEKAD NI NEĆE jer su TAKO POSTALI ali i OPSTAJU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA