EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF: Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović o 129. „Smederevskoj jeseni“ (FOTO)

Osvrt na najznačajniju gradsku manifestaciju „Smederevsku jesen“

  • 1

„Ja nisam maneken, ja sam došla da radim“ - Kaže u ekskluzivnom intervju za Telegraf, gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, uz osvrt na najznačajniju gradsku manifestaciju „Smederevsku jesen“, kada Smederevci, po nepisanom pravilu simbolično sabiraju rezultate uloženog truda u prethodnim mesecima i napominje da je sve berićet – i privreda, i turizam, i poljoprivreda...

PRATITE UŽIVO SVADBU VEKA U SRBIJI: Dušan i Alisa izgovorili sudbonosno "DA", svatovi igraju i vesele se (FOTO)

Od 8-11. septembra čeka nas 129. „Smederevska jesen“, najznačajnija gradska manifestacija. Čini se da je koncepcijski drugačija od prethodnih?

- Ne želim da „Smederevska jesen“ bude festival muzike, već privrede, turizma i poljoprivrede. Šta to znači? Od ove godine polako odustajemo od ulaganja u skupe koncerte i promovišemo suštinu Manifestacije – berićet kojim možemo da se pohvalimo. I ove godine imaćemo tri segmenta: privrednu izložbu, izložbu vina u Vinskom gradu i poljoprivrednu izložbu kroz naša „Seoska dvorišta“. Naravno, neće nedostajati ni dobre muzike.

POTRAGA ZA NESTALIM DEČAKOM IZ NIŠA JOŠ UVEK TRAJE - Majka očajna: "Nema ga nigde, kao da je u zemlju propao" (FOTO)

Foto: Nenad Živanović Foto: Nenad Živanović

Da krenemo od privredne izložbe. Malo je gradova u Srbiji koji u kratkom roku doveli toliko investitora?

- Karakteristično za ovu „Smederevsku jesen“ je te da će na privrednoj izložbi biti 7 investitora koji su u poslednje dve godine došli u Smederevo. Zato je ove godine akcenat na taj deo života ovog grada, jer i to je berićet. Naša Slobodna zona se najbrže razvija u Srbiji, doživela je pravu ekspanziju. Uz to, imali smo privatizaciju Železare, i u Smederevu se sada lakše diše. Naglasićemo naše vinarije, oni će svi zajedno učestvovati u programima Vinskom gradu. Takođe, novina je i da ćemo u gradu imati više promotivnih punktova sa ekranima gde ćemo afirmisati naše turističke potencijale iz različitih oblasti, bilo da je reč o poljoprivredi, voćarstvu, vinogradarstvu...

Foto: Nenad Živanović Foto: Nenad Živanović

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo u čemu su Srbi moćniji od Rusa!

Kad podvučete crtu ispod ovog leta, šta vas najviše raduje?

- Kad podvučem crtu, evo, u trenutku ovog razgovora, 700 novih radnika je dobilo posao u Smederevu, a do kraja godine očekujemo još 500 radnih mesta kao i dolazak još investitora, verujem da će biti dva ili tri veoma interesantna. Kada govorimo o privredi, ovo je berićetna godina i nastojimo da održimo taj trend. Berićetna je 2016. i kada govorimo o infrastrukturnim projektima, završen je Kružni tok kod Petrijeva, uradili smo deo Kajmakčalanske ulice, Fočansku, Vučačku... Berićetna je i kada govorimo o svemu što je učinjeno u selima, uređivanju domova kulture, ambulante, vrtića, škola, sve u svemu ovo je nastavak uzlazne putanje kojom je Smederevo krenulo.

Evo zašto je STRUJA MORALA DA POSKUPI u Srbiji!

Foto: Nenad Živanović Foto: Nenad Živanović

Najavili ste i novi koncept turizma u Smederevu, da li će novi pristan za i zvanično dočekati prve „bele lađe“?

- Da, ovu „Smederevsku jesen“ će obeležiti i početak upotrebe pristana, očekujem saglasnost Agencije za luke. Od trenutka kada u rad pustimo pristan, potpuno se menja poimanje turizma u Smederevu i verujem da će od maja naredne godine, naša ponuda biti drugačije koncipirana. U tom smislu, ja sam već razgovarala sa predstavnicima opština na Dunavu poput Golupca, Kladova, onima koji organizuju ture za Đerdap i Viminacijum, jer svi ti brodovi mogu da pristanu u Smederevu. Ideja je da osmislimo zajedničke ture. Sve ovo je priprema za sledeću, nadam se, još uspešniju godinu.

AKO VIDITE OVOG ČOVEKA, ODMAH ZOVITE POLICIJU: Vladimir je pre 16 dana otišao biciklom da obiđe polje i više se nije vratio

Priča o turizmu je nepotpuna bez projekta izmeštanja industrijskog koloseka iz centra grada?

- Očekujem da krajem 2017, mi više nemamo prugu u centru Smedereva. Intenzivno radim na tome. Kad podignemo šine, dobijamo transportnu luku, ali i turističku, i naravno jedan sasvim drugi koncept centra grada.

Foto: Nenad Živanović Foto: Nenad Živanović

To je posao o kome su generacije Smederevaca maštale. Kako se osećate kao gradonačelnik kome je pošlo za rukom da razreši ovaj Gordijev čvor?

- Prvo moram da kažem: One sekunde kada to budemo uradili, počinje sasvim nova epoha razvoja Smedereva! Ubeđena sam u to, i radim na tome! Čovek se pamti po delima, ja nisam došla da uživam u funkciji, da budem maneken ili glumim vlast, ja sam došla da radim. Ovo o čemu govorimo i na čemu se radi, to su potrebe svih Smederevaca i najlogičnije je da se time bavim. Ja sam taj projekat počela 2005, a tu viziju sam imala još 2004. kada sam se prvi put kandidovala za gradonačelnika. Onda su me dušebrižnici, na način koga više ne želim ni da se sećam, sklonili sa te pozicije. Tako su usporili razvoj grada. Da nisam imala tu pauzu od tri godine, ja garantujem da bi do sada, šine bile uklonjene iz centra grada. Po povratku na mesto gradonačelnika, odmah sam počela da radim na tome. Jako mi je bilo teško da to realizujem sa pozicije zamenika gradonačelnika, ali one sekunde kada sam postala gradonačelnik i ostvarila komunikaciju sa Vladom Srbije, sve ide jako lepo i brzo. Ja sam mnogo toga uradila, ali nikada ne razmišljam o tome, uvek imam želju da idem dalje, još više. Kada mi dođu građani pa me porede sa Mikom Cvetkovićem, jer kažu da je on nešto učinio za Smederevo, pa tek ja nakon njega, to je za mene kompliment i priznanje koje mi mnogo znači. Svi treba da radimo dobra dela, jer sve drugo prolazi, a samo dela ostaju za nama. Kakav dela ostavite, po tome ćete biti i upamćeni.

DANAS SLAVIMO SVETOG APOSTOLA TADEJA: I svi treba OBAVEZNO da urade ovu jednu stvar!

Foto: Promo Foto: Promo

Kako reagujete na sve one koji komentarišu vaš rad?

- Mrziteljima ne pridajem značaja. Tihi komplimenti govore najviše. Evo, došao mi je nedavno jedan naš sugrađanin koji je kao pilot dugo radio u inostranstvu, gde su mu deca i ostala. Njegova ćerka je u Holandiju ponela slike iz Smedereva, sa gradskog trga. Pitali su je da li je to kod nas trenutno neki festival cveća, a ona je odgovorila da je u Smederevu tako uvek. To su tihi komplimenti koji meni mnogo znače, ja sam zadovoljna kada se lepi glas i lepa slika o Smederevu širi.

DANAS SUNČANO I TOPLO: Sutra uveče stiže nevreme sa PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM

Vidno je vaše odsustvo iz „Smederevske jeseni“?

- Nisam odsutna, sve budno pratim. Ja bih rekla da sam postigla cilj: politika je odsutna iz „Smederevske jeseni“! Ovo je gradska manifestacija, Smederevci joj se raduju, to je naš gradski praznik i mislim da tu radost praznika ne treba bojiti politikom. Ja sam prvi gradonačelnik koji „ne otvara i zatvara“ ovu manifestaciju, ne primam „ključeve“ ne uručujem priznanja…Gradonačelnik, po mom mišljenju, mora da bude u službi „Smederevske jeseni“ i ne treba da je bilo ko koristi za bilo kakvu kampanju. Uvek i gde god da idem, ja pozivam ljude da vide Smederevo. To činim i sada i verujem da će se mnogi odazvati tom pozivu. Smederevcima i ovoga puta poručujem, da imaju razloga za dobro raspoloženje, znam da je teško, ali imamo pomaka na mnogim poljima. Berićet je svuda, a berba naših uspeha trajaće i posle jeseni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA