PAPA BENEDIKT XVI U SVOJOJ KNIJZI OTKRIVA MNOGE TAJNE: Od vatikanskih intriga do skandala sveštenika pedofila

Papa Benedikt ostat će upamćen kao prvi papa našega doba koji se odrekao svoje službe, posvetivši se životu molitve i razmišljanja, "skriven od svijeta" u samostanu

  • 3

Papa Benedikt XVI., koji je odstupio 2013., rekao je da mu je bilo teško da upravlja Vatikanom, navodi se u odlomcima iz knjige koja bi trebala biti objavljena u petak, a koje prenose italijanske novine Korijere dela Sera.

TEORIJA ZAVERE SE NADVILA NAD VATIKAN: Franja je antipapa, Benedikt XVI je nateran na ostavku?! (FOTO)

-Moja slaba tačka je možda nedostatak odlučnosti u upravljanju i donošenju odluka - rekao je Benedikt u knjizi naslovljenoj "Posljednji razgovori".

-Upravljanje nije moja jaka strana i to predstavlja slabost, ali ne smatram da sam bio neuspešan -  kazao je bivši papa svom biografu Peteru Sevaldu.

Papa Benedikt ostat će upamćen kao prvi papa našega doba koji se odrekao svoje službe, posvetivši se životu molitve i razmišljanja, "skriven od svijeta" u samostanu.

Joseph Aloisius Ratzinger (89), koji živi povučeno u Vatikanskim vrtovima rekao je da mu je "dužnost" bila povući se s čela Rimokatoličke crkve zbog krhkog zdravlja i napornih papinskih aktivnosti.

Svi POGREŠNO misle da je bazilika Svetog Petra na slici glavna crkva u Rimu. Za pravu nikad niste čuli! (FOTO)

U knjizi "Posljednji razgovori", koju su mnogi već proglasili duhovnim testamentom Benedikta XVI., prvi put u dve hiljada godina dugoj istoriji hrišćanstva jedan papa sagledava svoje odluke i kako su one uticale na njegov život.

U njoj se spominju skandali sa sveštenicima pedofilima, ljutnja zbog biskupa Ričarda Viliamsona koji poriče holokaust i dokumenti koji su procurili o vatikanskim intrigama. Sve je to Benedikt nazvao "teškim trenucima" svog papinstva.

(Telegraf.rs / Izvor: Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA