ULICE NOVOG SADA PREPUNE KOKAINA I SPIDA: Dileri zbog zarade napuštaju dilovanje marihuane!

Odavno je dokazan taj paradoks da u kriznim vremenima raste potražnja za skupim stvarima i slična stvar se dešava i na narko-tržištu, gde je, po prikupljenim podacima, značajno porasla potrošnja kokaina, ali i sintetičkih droga – "spida" i "ekstazija"

  • 3

Kriminalne grupe u Novom Sadu se sve više bave prodajom kokaina, zbog zarade koju donosi ovaj narkotik, a napuštaju dilovanje marihuane.

POLICIJA PRONAŠLA "ČUDNU ŠUMU" KOD KURŠUMLIJE: Nisu verovali kad su videli ŠTA RADI ČOVEK, PA SU GA ODMAH UHAPSILI! (FOTO)

Dnevnik navodi da ima više razloga za tu "prekvalifikaciju" narko-grupa, a jedan od značajnih je i to što se korisnici marihuane sve češće odlučuju da je sami proizvedu, odnosno da zasade indijsku konoplju.

- Ako pratite policijske izveštaje, možete videti da se svakodnevno otkrivaju zasadi indijske konoplje, i to u raznim količinama od 10-20 biljaka do nekoliko stotina komada. Neke od njih jesu posadile grupe koje se organizovano bave preprodajom, ali mnogo je i pojedinaca. Kada se saberu količine zaplenjene marihuane, jasno je da za tržište u našoj državi više nema potrebe za "uvozom" iz Albanije i s Kosova, na čemu su dilerske grupe nekada zarađivale ogroman novac -  navodi izvor Dnevnika.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Po njegovim rečima, upravo je pad zarade na marihuani opredelio dilere prvo da "prošire ponudu" kokainom, a neki od njih su se vremenom i potpuno "posvetili" trgovini tom drogom.

- Odavno je dokazan taj paradoks da u kriznim vremenima raste potražnja za skupim stvarima i slična stvar se dešava i na narko-tržištu, gde je, po prikupljenim podacima, značajno porasla potrošnja kokaina, ali i sintetičkih droga – "spida" i "ekstazija" tvrdi izvor koji je dobro upoznat s trenutnim stanjem na novosadskim ulicama.

Drugi razlog za veće prisustvo kokaina je i znatno veća zarada u odnosu na ostale vrste droge.

- Na gramu kokaina mogu da zarade i do 50 evra, dok za toliku zaradu na marihuani moraju da preprodaju desetak grama, a da bi prodali desetak grama, moraju da obave i desetak primopredaja, što znatno povećava rizik od toga da budu uhvaćeni na delu. Osim toga, značajno se razlikuje i klijentela jer, dok marihuanu uglavnom kupuju klinci, i to najčešće bukvalno na ulici, kokain naručuju obično dobrostojeći kupci kojima se kokain isporučuje na adrese i mesta koja su daleko od očiju policije, ali i znatiželjnika koji bi to mogli videti - objašnjava sagovornik Dnevnika.

U podrumu kuće na Voždovcu pronađeni HEROIN I SPID! (FOTO)

Da je u gradu kokain prisutan u većoj meri ukazuje i nekoliko slučajeva iz prethodnih meseci čiji su akteri pripadnici vodećih kokainskih kartela iz Crne Gore.

- Krajem juna u centru Novog Sada sačekušu je pukim slučajem preživeo Slobodan Kašćelan (53), koji se smatra vođom jednog od kotorskih klanova, čiji sukob već nekoliko godina potresa čitav region i u kojem je do sada ubijeno desetak ljudi. Početkom avgusta u Baru je likvidiran Božidar Tomašević (35), koji je živeo u Novom Sadu, a čije se ime takođe vezivalo za moćnu grupu iz Bara -  navodi ovaj izvor.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Po njegovim rečima, samo desetak dana pre nego što je u Novom Sadu pucano na Slobodana Kašćelana, iz Dunava je isplivalo telo Gorana Dučića (40), koji je u policijskoj evidenciji bio zaveden kao jedan od telohranitelja Jovice Vukotića (36), vođe takozvanog škaljarskog klana iz Kotora.

- Po nekim podacima, oni su Novi Sad odabrali kao mesto gde mogu da se sklone od rivalskih grupa koje su im konstantno za petama, ali iluzorno je misliti da ovde nisu preneli i deo poslova kojima se bave. Naša policija im je, naravno, na tragu, ali te grupe su vrlo dobro organizovane i nije lako prikupiti dokaze protiv njih iako se dosta toga zna. Uostalom, oni su na meti još nekoliko policija širom sveta, s kojima i naš MUP razmenjuje podatke. Kada su takve ekipe u pitanju, policija mora da bude strpljiva i da iskoristi prvi pogrešan korak da krene u akciju -  kaže ovaj izvor.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hermes

    8. septembar 2016 | 20:44

    Vutrica i nije neka narocita droga,nasmejes se malo i prodje ali je koks ubica mekog srca od koga je mnogo njih izgubilo porodice,prijatelje,velike poslove itd.Sve je vise ovisnika a samim tim i dilera narocito povezanih sa copsima na procenat.Pamet u glavu ludi narode!!!

  • Papilotna

    9. septembar 2016 | 23:36

    Legalizuj i resen problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA