EKOLOŠKA KATASTROFA U SRBIJI: Uginule ribe i rakovi plutaju po vodi, meštani U PANICI! (FOTO)

Sa lica mesta je potvrđeno da je ribočuvarska služba na kanalu, da obilazi čamcima obalu, kako bi upozorila eventualne pecaroše da tu ribu ne hvataju i ne distribuiraju na tržište

  • 9

Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.

- Neko je pustio nešto u kanal i to davi ribu i rakove. To se stalno dešava iznova i onda zataškava. EU nam daje pare za prečištače, umesto da nam da da napravimo jedan lep, dobar zatvor i da se ti ljudi koji ovo rade konstatno zatvore, jer drugačije ne vredi - kazao je Kurjački.

Sa lica mesta je potvrđeno da je ribočuvarska služba na kanalu, da obilazi čamcima obalu, kako bi upozorila eventualne pecaroše da tu ribu ne hvataju i ne distribuiraju na tržište.

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

Kurjački je apelovao na vlasti da ne prebacuju odgovornost, a na građane da ne kupuju tu ribu, koja može doneti zdravstvene probleme.

- Problem treba rešiti, jer je svake godine isto, vode Vojvodine naplate kazne, i ništa se ne promeni - dodao je on.

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da su stručne službe tog preduzeća na terenu i da "pažljivo prate situaciju na kanalu DTD nizvodno od Srbobrana", gde je još juče primećena ošamućena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode.

Iako meštani tvrde da je u pitanju ogromna količina, iz Vode Vojvodine su saopštili da "ima i sporadičnih primeraka uginule ribe".

Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana Foto: Dragan Kurjački/Ekološki pokret Srbobrana

O svemu su obaveštene nadležne inspekcije, a uzeti su i uzorci vode na tri mesta. Pumpanjem većih količina čiste vode iz pravca Kucure stanje će se popraviti, navode iz Voda Vojvodine, ali dodaju da to nije trajno rešenje.

- Dugoročno rešenje uslediće tek kada prestane konstantno zagađenje kanalske mreže i kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno - piše u saopštenju.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1989

    9. septembar 2016 | 15:56

    E srvarno smo stoka od naroda

  • Dzelat

    9. septembar 2016 | 15:55

    Neka nadlezni objasne zasto se uzima novac ribolovcima i isti kaznjavaju a ovim zagadjivacima ne staje na put.Treba da prestanemo da dajemo novac za ribolovacke dozvole ionako nema sta da se upeca!!!

  • OBILIC

    9. septembar 2016 | 19:03

    Pisao sam jutros da smo goveda koja cemo sami sebe da zatremo evo ja vas molim da obidjete jagodinsko područje levačko i kragujevačko sve su reke zatrovane ispiranjem cisterni od hemikalija pesticida i septickih jama. Sve bih to pokupio i sve to zabranio da ima privatno domačinstvo i privatne firme. Jedino bi to radila drzavna institucija koja bi jedina vrsila usluge prskanja praznjenja septičkih jama i ostalo. Apsolutno bez pardona ko nece da radi taj tretman onda neka kopa i kraj. Ko baca stvari u reku kazne velike ili zatvor nebi oni meni ni pisali pored reke. Mi smo postali gori od životinja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA