≫ 

VATRA GUTA TASOS: Serija požara na ostrvu, u toku evakuacija! (VIDEO)

- Ne može da se diše, među ljudima je zavladala panika, jer izgleda jezivo. Ne vidi se ni sunce, ni horzont. Sve je pod dimom, a pepeo pada kao sneg - kaže Beograđanin N. K. koji se nalazi na Tasosu

  • 3

Na grčkom ostrvu Tasosu od jutros su izbila četiri požara, prenose grčki mediji.

BUKTI POŽAR U ŠPANSKOM ODMARALIŠTU: Turisti se vraćaju kući, vatrogasci i dalje na terenu (FOTO) (VIDEO)

Zbog stihije su evakuisana četiri sela u oblasti Prinos Kavaziti i Sveti Pantelejmon, prenose beogradski mediji.

Nadležni pretpostavljaju da je požare izazvao udar groma. Na Tasosu je i veliki broj turista iz Srbije, koji opisuju atmosferu.

- I dalje gori jer duva vetar, pa raznosi vatru, a suvo je pa se požari šire. Izgorelo je nekoliko gradova, među kojima je Aliki. Ne može da se diše, među ljudima je zavladala panika, jer izgleda jezivo. Ne vidi se ni sunce, ni horzont. Sve je pod dimom, a pepeo pada kao sneg - kaže Beograđanin N.K. koji se nalazi na Tasosu.

Grčki mediji javljaju da su se udari gromova desili u malom vremenskom intervalu, gotovo istovremeno. Pretpostavlja se da je uzrok požara je grom koji je udario u četiri oblasti - Rahoni, Prinos, Alikes i Limenarija, a vatra je izbila u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, skoro istovremeno.

U gašenju požara angažovano je 106 vatrogasaca sa 37 vozila, a angažovane su i jedinice vojske iz Larise i Komotinija.

U suzbijanju požara angažovani su avioni "kanaderi" i helikopteri, ali grčki mediji javljaju da snažni vetrovi otežavaju gašenje vatre iz vazduha.

Vatra se nekontrolisano širi po planinskom delu ostrva, uništavajući hiljade hektara borove šume, koja je velikim delom posađena nakon razornog požara 1985. godine.

Zbog opasnosti od požara ispražnjeni su i manastiri Svetog Pantelejmona i Svetih Arhanđela.

Mnogim planinskim selima je otežan pristup zbog gustog dima, a u mnogim delovima ostrva nestalo je struje.

Ovde pogledajte snimak požara:

Thassos (Taşöz) Adası'nda 4 farklı bölgede yangın çıktı

A video posted by Azinlikca Dergi (@azinlikca) on

Vatrogasci se plaše da bi vatra mogla da se proširi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjelija

    10. septembar 2016 | 17:41

    Steta ! Tasos , zeleno ostrvo, prelepo, mala mestasca poput Prinosa Kavazitija, nestvarna, kada ih gledate iz daljine, deluju kao da ih je neko nacrtao. Staro , netaknuto , bajkovito. A Aliki, koji se pominje kao grad je u stvari prelepa plaza u uvali, istina oko nje je borova suma, ostaci grckih , rimskih iskopina , jedna ranohriscanska bazilika, a sa druge strane plaze, nalaze se "bazeni", koje je priroda napravila. Od belih stena i mora.Steta ce biti sigurno ogromna. Na zalost. Ipak je bitno samo da nema ljudskih zrtava.

  • Marko

    10. septembar 2016 | 21:39

    Ja sam jutros krenuo sa Tasosa. U 7h je vec vatra bila velika i tak tada je poceo dim da se primecuje kada je pocelo da svanjava. Vec tada je vatra izgleda veoma opako i videla se po brdima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA