Tusk: Građani smatraju da im je bezbednost ugrožena zbog EU

Čelnici 27 zemalja članica okupiće se u petak na neformalnom samitu u Bratislavi, na kojem će razgovarati o budućnosti EU nakon Bregzita

  • 2

Evropska unija nakon Bregzita ne sme da zanemari zabrinutost svojih građana, koja bi se javila čak i da su Britanci glasali za ostanak u Uniji, a reč je o bezbednosti građana, zaštiti njihovih interesa i njihovog načina života, poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk u pismu kojim poziva čelnike 27 zemalja na neformalni samit u Bratislavi 16. septembra.

DONALD TUSK O REZULTATIMA BREGZITA: Ono što nas ne ubije samo nas jača!

"Bila bi fatalna greška pretpostaviti da je negativni ishod britanskog referenduma specifični britanski problem. Glasanje za Bregzit je očajnički pokušaj odgovora na pitanja koja sebi svakodnevno postavljaju milioni Evropljana. Pitanja o bezbednosti građana i njihovoj teritoriji, pitanja o zaštiti njihovih interesa, kulturnog nasleđa i načina života. To su pitanja s kojima bi morali da se suoče čak i da je Velika Britanija glasala za ostanak", napisao je Tusk, prenela je Hina.

Čelnici 27 zemalja članica okupiće se u petak na neformalnom samitu u Bratislavi, na kojem će razgovarati o budućnosti EU nakon Bregzita i o tome kako najbolje odgovoriti na rastući populizam i evroskepticizam.

"Danas mnogi građani, ne samo u Velikoj Britaniji, smatraju da to što su deo EU stoji na putu stabilnosti i bezbednosti", ističe Tusk i dodaje da ljudi s pravom očekuju od svojih vođa zaštitu svojeg životnog prostora i jamčenje bezbednosti.

Tusk upozorava da se u slučaju da se to ne shvati ozbiljno može dogoditi da građani počnu da traže alternative.

"Stoga je od ključne važnosti uspostaviti ravnotežu između potrebe za slobodom i bezbednošću i potrebe za otvorenošću i zaštitom. U tom kontekstu, na prvom je mestu učinkovita kontrola naših spoljnih granica, što ima praktičnu i simboličnu dimenziju", naglašava Tusk u svom pismu na pet stranica.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    14. septembar 2016 | 04:31

    njemacka, francuska,britanija moraju i imaju prvi obavezu da smjeste izbjeglice jer je u pitanju njihova podrska zbivanjima na bliskom istoku kao i podrska americi koja je izazvala toliko stradanja da je to gore nego sto je hitler napravio za 2.svjet.rata.

  • Milorad

    14. septembar 2016 | 04:27

    politicki savez sa evropomje dominacija i ultimatumi,ekonomski je isti sto nije u redu,samostalno otvorenih ociju imamo bolji izbor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA