≫ 

PLJAČKA VEKA KOJA ĆE UNIŠTITI PUTINA: Boris, Ilija i Andrej su ukrali MILIJARDE i pobegli iz Rusije (FOTO) (VIDEO)

Šefica Centralne banke navela je da je 70 odsto slučajeva oduzimanje licenci bankama povezano sa pranjem novca, a bankarski bogataši ovako su bežali od zakona

  • 30

Guvernerka ruske Centralne banke Elvira Nabijulina zatražila je od predsednika Vladimira Putina da učini nešto povodom bežanja u inostranstvo beskrupuloznih bankara koji sa sobom povlače sav svoj kapital. Među njima je i ozloglašeni Putinov bankar, koji od ruskog predsednika traži ogroman novac. Budući da dosad još nisu stali na put ovim pljačkama, Rusi spekulišu da bi odliv novca mogao ozbiljno ugroziti poziciju Vladimira Putina.

PUTIN UDARIO NA BANKARE: Evo kako će kažnjavati one koji se kriju u inostranstvu!

Iako rešenje ovog problema - koji se svodi na to što obaveza isplate njihovih dugova prema klijentima, nakon bekstva, pada na državu - nije nimalo jednostavno, Putin je rekao da će naložiti Vladi da razmotri pitanje ograničavanja putovanja šefovima diskutabilnih banaka - preko granice.

Nažalost, ni taj pristup nije "najsrećniji": od trenutka započinjanja provere neke banke do izdavanja eventualne zabrane mogu proći meseci, a u svakoj fazi ispitivanja činjenica, bankar, kao ugledan građanin, može sesti u koji god avion i otići gde poželi.

Šefica Centralne banke navela je da je 70 odsto slučajeva oduzimanje licenci bankama povezano sa pranjem novca, a prema dosadašnjoj istoriji kršenja ruskog zakonodavstva od strane bankarskih bogataša, scenariji njihovih bekstava izgledala su ovako:

Sergej Pugačev - dug od oko 130 milijardi rubalja (oko 150 miliona evra)

Foto: Wikipedia/Visuals editor Foto: Wikipedia/Visuals editor

Milijarder i bivši političar, poznat pod nadimkom "Putinov bankar" (jer je, kao i u slučaju Borisa Jeljcina finansijski pomogao da dođe na vlast) proletos je osuđen na dve godine zatvora, pošto je bio proglašen krivim po 12 od 17 tačaka optužnice.

Ruska Centralna banka 2010. oduzela mu je dozvolu za rad, ali je iskusni moćnik i suprug ženskog potomka Lava Tolstoja, na to bio spreman mnogo ranije: 2009. postarao se da dobije francusko državljanstvo, a potom se preselio u London, navodeći da su optužbe protiv njega političke prirode.

To ga, međutim, nije spasilo sudskog gonjenja, koje se, zbog odgovornosti za kolaps njegove banke, završilo zatvorskom kaznom i zamrzavanjem njegovih novčanih sredstava, a naređeno mi je i da plati 75,6 milijardi rubalja, što još nije uradio.

Boris Buločnik - dug od 61 milijarde rubalja

Foto: icr.su Foto: icr.su

Predsednik upravnog odbora Mater banke, zajedno sa svojom porodicom, kontrolisao je 85 odsto sredstava kreditne organizacije, čija je specijalnost bila odobravanje zajmova komercijalnim organizacijama.

Krajem 2013. Centralna banka Rusije oduzela mu je licencu, optuživši ga za širok spektar sumnjivih transakcija.

U trenutku hapšenja, biznismen je sedeo u svojoj kancelariji i radio, ali je uspeo da pobegne na zadnja vrata i odleti u Izrael.

Istragom je utvrđeno da je sa sobom odneo oko 837 miliona evra.

Ilija Jurov - dug od 7 milijardi rubalja

Printskrin: Youtube/Банк "ТРАСТ" Printskrin: Youtube/Банк "ТРАСТ"

U periodu između 2004. kada je kupio "Banku Poverenja" od svog prethodnika i 2014. kada mu je ruska Centralna banka oduzela licencu, Ilija je stekao bogatstvo čije razmere istražni organi još ne mogu da procene.

U Rusiji je optužen za prevaru u vrednosti od 7 milijardi rubalja i skoro 120 miliona dolara, koji se, najverovatnije, nalaze na Kipru, u Švajcarskoj i u Austriji, ali je lokacija njihovog "vlasnika" i dalje nepoznata vlastima.

Andrej Borodin - dug od 6,7 milijardi rubalja

Foto: Wikipedia/Алексей1979 Foto: Wikipedia/Алексей1979

Finansijski ekspert, ekonomista, biznismen i bivši čelnik "Moskovske banke" 2011. pobegao je u London, da bi se već sledeće godine našao na crvenoj listi Interpola, kao osumnjičeni za prevaru u visini od 13 milijardi rubalja.

Pošto je jednom odbijen za politički azil u Britaniji, Borodin je kupio najskuplju kuću u Kraljevstvu - 300 godina stari zamak Princa od Velsa, nakon čega mu je azil odobren.

U oktobru 2012. ruski istražitelji zamrzli su više od 400 miliona dolara njegovih novčanih sredstava, raspoređenih po bankovnim računima u Švajcarskoj, Belgiji i Luksembrugu, a takođe su mu odezete i akcije u njegovoj banci.

U maju prošle godine ruski sud naredio je konfiskovanje i Borodinove vile na Temzi.

Georgij Bedžamov - dug od milijardu rubalja

Najskromniji u ovoj ekipi je suvlasnik "Vnešprombanke", kojoj je oduzeta licenca u januaru ove godine.

To je inače jedan od retkih slučajeva u kojima njen vlasnik Markus Larisa nije pobegao ruci pravde, ali zato njegov partner i mlađi brat Bedžamov jeste.

Iako je "rupa" u finansijskim sredstvima njihove banke procenjena na 187 milijardi rubalja, njegov deo kolača bio je samo milijardu.

Sklonio se u Monako, kod svog prijatelja princa Alberta, ali ga bliskost s njim nije spasila hapšenja u aprilu.

U junu je pušten na slobodu, uz kauciju čija visina nije poznata.

(Telegraf.rs / J. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olalaaaa

    14. septembar 2016 | 15:45

    vratice oni putinu sa kamatom

  • Zarko

    14. septembar 2016 | 13:50

    Vratiće oni to sa kamatom

  • Maki

    14. septembar 2016 | 17:13

    Paaa,probudiće se jednog jutra, nasmejani ---al zauvek. Nemojte da se lažemo, obrisaće ih kao s gumicom,verovatno nesrećni slučajevi,klasika,aj pa zdravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA