BERLIN IZLAZI NA IZBORE: Predviđa se potop Angele Merkel

Velik poraz CDU-a mogao bi izvršiti dodatan pritisak na Angelu Merkel koja se i dalje drži svoje izbegličke politike

  • 2

U Berlinu, glavnom gradu Nemačke, koji je ujedno i savezna pokrajina, u nedelju se održavaju izbori za lokalni parlament Senat, a prema ispitivanjima javnog mnjenja, predviđaju se gubici za vodeću Socijaldemokratsku stranku Nemačke (SPD) i njenog partnera Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), te ulazak desno-orjentisane Alternative za Nemačku u lokalni parlament.

MERKELOVA PREVASPITAVA NEMAČKE DIREKTORE: Kancelarka traži odgovor zašto se na zapošljavaju migranti

Četiri najveće stranke, SPD, CDU, Zeleni i Levica u ispitivanjima javnog mnjenja imaju oko 20 posto glasova dok se desničarima predviđa osvajanje 10 do 15 posto glasova.

Takođe se predviđa završetak velike koalicije između SPD-a i CDU-a, a najviše izgleda posmatrači daju formiranju vlade između SPD-a, Zelenih i Ljevice s SPD-om kao najvećim partnerom u vladi.

Glavna tema predizborne kampanje bila je izbeglička kriza što je pogodovalo uspehu Alternative za Nemačku kao stranke koja se proslavila isključivo preko kritike izbegličke politike savezne vlade u kojoj, kao i u Berlinu, sede socijaldemokrate i demokršćani.

POLITIČAR, BURKOFOB, DEKLASRISANI HOMOSEKSUALAC: Ovaj mladi lav CDU naslediće Angelu Merkel

Međutim, za razliku od istočnonemačkih saveznih pokrajna gde su desničari pobrali veliki uspjeh usprkost činjenici da ovde gotovo da i nema izbeglica, u Berlinu, koji je od početka izbegličke krize udomio preko 80.000 izbeglica, ne očekuje se takav uspeh kao na ostalim lokalnim izborima.

Nezadovoljstvo građana radom dosadašnje socijaldemokratsko-demokršćanske vlade povezuje se i s neučinkovitim radom gradskih vlasti kao i lošim stanjem infrastrukture. Nezadovoljstvo građana usmereno je i prema vrtoglavom rastu stanarina koje su, iako je Belrin donedavno slovio za povoljno mjesto za stanovanje, prešle nemački prosek.

ANGELU MERKEL JE POSLALA U ĆOŠAK JER PREGLASNO PRIČA: Reakciju najmoćnije Nemice MORATE da vidite (VIDEO)

Posle uspeha Alternative za Nemačku na svim ovogodišnjim lokalnim izborima na kojima je u nekim saveznim pokrajinama poput Saske-Anhalt i Mecklenburga-Zapadnog Primorja, po broju glasova prestigla SPD odnosno CDU, sa zanimanjem se očekuje i ishod izbora u Berlinu kao novi pokazatelj raspoloženja birača godinu dana od saveznih parlamentarnih izbora.

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

Velik poraz CDU-a mogao bi izvršiti dodatan pritisak na Angelu Merkel koja se i dalje drži svoje izbegličke politike.

(Telegraf.rs/Izvor:HINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA