Vojska zvanično potvrdila: PRIMIRJE u Siriji je KLINIČKI MRTVO!

Nije jasno ko je prvi prekršio primirje jer sve strane u komplikovanom sirijskom sukobu opuživale su druge

  • 1

Primirje u Siriji, dogovoreno između Rusije i SAD, praktično je propalo, izjavile su danas vođe sirijskih pobunjenika, da bi kasnije u toku dana sirijska vojska i zvanično potvrdila da je primijre okončano. Ipak, i tokom dogovorene obustave razmene vatre, napada je bilo, pa o pravom primirju teško da može i da se govori.

Sirijska vojska pokušala da obori američki avion?

- Verujem da je prmirje gotovo. Nema nade. Bilo je mnogo odugovlačenja i svaki dan postoji drugi izgovor zašto pomoć ne može biti isporučena - rekao je politički vođa jedne pobunjeničke grupe u Alepu Zakarija Malahifdži. On je dodao da postoji samo teoretska šansa da se nešto učini.

Malahivdži je dao izjavu Rojtersu iz turskog grada Gaziantepa i naveo da pobunjenici pripremaju novu vojnu akciju. I zvaničnik najveće sirijske opozicione grupe Visokog komiteta za pregovore (HNC) izjavio je danas da je primirje, dogovoreno uz posredovanje Rusije i SAD, sada "klinički mrtvo".

Džordž Sabra je rekao agenciji Asošiejted pres da je primirje u Siriji prekršeno više puta i dodao da otvaranje puteva za dostavljanje humanitarne pomoći u pobunjeničke oblasti nije uspelo.

Primirje koje su dogovorili američki džavni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Ženevi, stupilo je na snagu u 12. septembra, prvog dana Kurban bajrama.

Detalji dogovora nisu objavljeni, kako tvrdi ruska strana, zato što to Vašington nije dozvolio, ali ono što je poznato je da su predstavnici dve zemlje koje su Siriji podržavaju suprotne strane, dogovorili sedmodnevni prekid vatre. U tom periodu trebalo je da bude isporučena humanitarna pomoć ugroženom sirijskom stanovništu, posebno u oblasti Alepa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nije jasno ko je prvi prekršio primirje jer sve strane u komplikovanom sirijskom sukobu opuživale su druge.

Najrazorniji napad nakon uspostavljanja primirja, izvela je koalicija na čelu sa SAD koja je bombardovala položaje sirijske vojske u blizini grada Deir al - Zora. U tom napadu poginulo je više od 80 ljud, a ranjeno više od 100. SAD je priznao napad, ali kako tvrde, on nije bio usmeren ka sirijskoj vojsci, odnosno nisu želeli da prekrše mirovni sporazum, već da pogode teroriste.

Usledila je oštra reakcija ruske strane, koja je čak tvrdila da su time SAD dokazale da podržavaju Islamsku državu. Prepirku su nastavile američki izaslanik u UN Samanta Pauer i portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Iako je zvanično na snazi bilo primirje, žestoki okršaju vođeni su i u Damasku, a i opozicija navodi da su sirijske trupe i njihovi saveznici prekršili primirje 254 puta, dok državni mediji javljaju da su pobunjenici samo u nedelju prekršili sporazum 32 puta. Rusi tvrde da su do sada zabležili preko 200 slučajeva kršenja primirja. U prepucavanje se uključila i Fransuska koja je optužila Asada i njegovu vojsku su oni ti koji su uglavnom kršili "krhko primirje".

Zvanično prekid vatre stupio je na snagu pre sedam dana i završeno je noći između nedelje i ponedeljka. Ipak, osnovni cilj primirja nije ispunjen. Humanitarna pomoć nije stigla do najugroženijeg Alepa, kao ni do većine gradova kojima je potrebna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    19. septembar 2016 | 20:11

    Asade samo udri, kakvo bre primirje sa olosem!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA