Hrvati sagradili džinovski most koji NE VODI NIKUDA! (FOTO) (VIDEO)

Iako je u most preko Drave uloženo preko 150 miliona evra, on ipak nigde ne vodi

  • 12

Kad je počela izgradnja ovog mosta, a to je bilo 2009. godine, trebalo je da bude kruna sjajno zamišljenog koridora 5C, koji bi saobraćajno povezivao BiH, Hrvatsku i Mađarsku.

Ceo život se pogrešno prestrojavate kad su gužve u saobraćaju!

Džinovskih razmera, visoke gradnje, dug 2,5 kilometra, sa šest traka, most na reci Dravi kraj Petrijevaca stručnjaci su proglasili jednim od najlepših mostova u Hrvatskoj.

Trebalo je da košta nešto manje od milijarde kuna, a na kraju je koštao milijardu i 180 miliona kuna (oko 156 720 107 evra). Radovi su pri kraju pa bi uskoro trebalo da bude svečano otvoren i pušten u promet.

Njegov jedini problem je što  ne vodi baš nigde.

Projekat su potpisale hrvatska, mađarska i vlada BiH. Kad bi koridor zaživeo, put od Budimpešte do Zagreba trajao bi nešto više od tri sata, a od Osijeka do Jadranskog mora, preko BiH, samo četiri sata. U vreme pokretanja posla oko koridora novca je bilo za sve. Sad ga više nema i potrebno je posegnuti u fondove Evropske unije. BiH je sagradila tek nekoliko desetina kilometara svoje deonice, Mađarska je svoju deonicu sagradila gotovo celu, ali zapelo je sa gradnjom mosta na Svilaju.

- Očekivali smo da će se investitor držati projekta i istovremeno s gradnjom mosta krenuti u gradnju autoputa, ali nije. Kad smo ministarstvo, ispred Županije, pitali zašto se odustalo od autoputa rečeno nam je da je to zato što nema dovoljno saobraćaja. Pa kako će biti saobraćaja kad ovaj put ne vodi nigde - pita se Dragan Vulin, osječko-baranjski dožupan.

Ministarstvo saobraćaja je u međuvremenu donelo odluku da će se preko Drave graditi običan put koji će, s vremenom, ako se pojavi potreba, preinačiti u četverotračni autoput. Gradnja običnog puta radiće se u fazama nakon što obe države, Hrvatska i Mađarska, zajedničkim projektom apliciraju za sredstva Evropske unije. To će, prema prognozama, usporiti projekat.

Fazna gradnja puta podrazumeva izradu 1 kolovoza od Belog Manastira do novoga mosta. Dogradnja će se izvoditi kad dođe do povećanja saobraćaja. S deonicom od Belog Manastira do granice sa Mađarskom, pak, ima još puno posla. U međuvremenu će se sagraditi 3,5 kilometara deonice autoputa sa južne strane, kraj čvorišta Josipovac, u smeru prema mostu. Ta akcija bi trebalo da bude gotova do leta iduće godine. Trenutno se na mostu obavljaju završni radovi. Teška mehanizacija je uklonjena, ostaje još nanošenje antikorozivne zaštite, iscrtavanje horizontalne signalizacije, uređivanje deponije na gradilištu i odrađivanje još nekih poslova.

Ovaj most, inače, nije izolovan slučaj u ovim krajevima. U Pridragi kraj Zadra put uopšte nije dovršen, a nastavak čeka i Vukelićev most preko Korane. Isto tako su u Dekanovcu su pre tri godine asfaltirali dva kilometra puta koji ne vodi nigde.

Ovde pogledajte reportažu sa ovog puta:

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HRVAT

    23. septembar 2016 | 20:45

    Alo vi komentatori...jeste li procitali text do kraja...ili ne mozete shvatiti napisano????

  • stranac

    23. septembar 2016 | 19:06

    Bravo hrvati,vi ste buducnost Evrope.

  • Miki

    25. septembar 2016 | 00:26

    Jedino im preostaje da skaču sa mosta. To bi bila nova disciplina- ko ima kredit. Da,prijatno veče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA