"PRETILI MI KAKO NE BIH SVEDOČIO": Evo šta je Legija govorio na suđenju za ubistvo Ćuruvije

- Sve je snimano audio i zapisnik je bio otkucan, a ja sam potpisao prvi i poslednji papir - rekao je Ulemek

  • 4

Svedok na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milorad Ulemek Legija, izjavio je u Specijalnom sudu da mu je prećeno kako bi odustao od svedočenja. On nije naveo ko mu je pretio.

LEGIJA O UBISTVU ĆURUVIJE: Milorad Ulemek ključni svedok, prvi put javno o likvidaciji novinara

Na pitanje okrivljenog Ratka Romića da li mu je on pretio, Ulemek je odgovorio:

- Direktno niste, možda jeste, a možda niste.

Na Romićevo pitanje da li mu je Miroslav Kurak pretio, Ulemek je odgovorio da ne zna:

- Ne znam. Nije se predstavio, a ko je koga slao, to ćemo da vidimo.

Ulemek je prethodno rekao i da zapisnik prilikom davanja izjave u zatvoru "Zabela" (u januaru 2014) nije pročitao, a da je potpisao poslednju stranu.

- Sve je snimano audio i zapisnik je bio otkucan, a ja sam potpisao prvi i poslednji papir - rekao je Ulemek.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Na zahtev predsedavajuće sudskog veća, sudije Snežane Jovanović, da pojasni izjavu, Ulemek je odgovorio da je potpisao poslednju stranu na kojoj je pisalo da je prisutan "taj i taj".

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. u Beogradu, ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti (DB) Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

NASTAVAK SUĐENJA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Svedoči Legija!

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević

Mediji su, u vreme kada je optužnica podignuta, navodili da je iskaz Ulemeka dat Tužilaštvu za organizovani kriminal 8. januara 2014. u požarevačkom zatvoru "Zabela" bio ključan za podizanje optužnice, hapšenje osumnjičenih i raspisivanje poternice za Kurakom, navodi se na sajtu Fondacije "Slavko Ćuruvija".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ulemek, koji u "Zabeli" izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine, rekao je da o ubistvu Ćuruvije nema konkretna saznanja i dokaze, ali da ima posrednih saznanja do kojih je došao u razgovoru sa tadašnjim neposrednim starešinom Radetom Markovićem.

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u "Zabeli", jer on tada nije bio oslobođen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RASA

    27. septembar 2016 | 08:26

    Legija je bio pod pritiscima i ucenama i izvrsavao tudja naredjenja da bih ocuvao svoju familiju u pocetku verovao i zakleo se na zivot glavom za Srbiju i Srbski narod dok kasnije nije uvideo sve te pritiske i ucene i na kraju izigran i proglasen za sve sto nije ON zato je sada unutra jer ga se plase veliki koji su namestili sve to preko njegovih ledja napravili proklete prljave pare On je profesionalni vojnik i nema takvog u Srbiji Gotovina je heroj u Hrvatskoj a Legija izdajnik??? kroz istoriju je uvek bilo izdavanja u Srbskom narodu i to ce se uvek ponavljati jer vrh je truo i uvek ce biti...pita li se neko sta je i kako je Kapetanu Draganu u Hrvatskom zatvoru i sta prezivljava? ko se za njega bori i ko uopste pita za njega dok je krvario za patriotizam ? da li je i to jos jedna u nizu izdaja? ...pustite Legiju iz zatvora losi ljudi priznajte da su to vasa zlodela i ne manipulisite jadnim Srbskim narodom preko medija lazima borite se za Kapetana Dragana i pustite Legiju ne zaboravite da je on heroj i da je potreban Srbskom narodu...ziveli Srbske patriote a lopovi i izdajnici na dozivotne ako ne pobegnu iz zemlje jer su se obezbzdili i predvideli svaku mogucu soluciju za "njihovo" dobro ....

  • MIHAILO

    28. septembar 2016 | 18:04

    Legija je živa legenda srpskog naroda. Neponovljiv. Najbolji legionar. Istinu i samo istinu govori, konačno je došlo vreme za obračun sa svim zlom Srbije. Čast, ponos i dostojanstvo su tvoje pratilje. Istina za sve će izaći na videlo, pravda je spora ali dostižna. Samo napred, uz tebe smo pukovniče...Trebaš tvojoj porodici....

  • прашак

    27. septembar 2016 | 03:11

    A шта рече за чеду ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA