Snižene cene rominga sa Evropom možda dobijemo i pre našeg ulaska u EU!

Podrška RCC-a digitalnoj transformaciji i povezanosti našeg regiona informacionim i komunikacionim tehnologijama zauzima istaknuto mesto u srednjoročnoj strategiji

  • 3

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović rekao je danas u Budvi da je roming oblast u kojoj se ekonomije regiona mogu uskladiti sa EU i pre samog ulaska u Uniju, a RCC će im pomoći u tome.

INTEGRACIJA ROMA 2020: Počinje novi projekat za Zapadni Balkan

- Nastavljajući dugogodišnju podršku regionalnoj saradnji u domenu informacionih i komunikacionih tehnologija kao dela strategije ''Jugoistočna Evropa 2020'', naša su nastojanja usmerena na ostvarivanje konkretnog doprinosa dvema regionalnim inicijativama, inicijativi vezanoj za roming usluge i inicijativi na polju širokopojasne infrastrukture i servisa -  rekao je Svilanović.

Svilanović je na Forumu za regionalni razvoj za Evropu Međunarodne unije za telekomunikacije, organizovanog u okviru međunarodnog INFOFEST-a, u Budvi, rekao da podrška RCC digitalnoj transformaciji i povezanosti našeg regiona informacionim i komunikacionim tehnologijama zauzima istaknuto mesto u predstojećoj srednjoročnoj strategiji.

Foto - ilustracija : Pixabay Foto - ilustracija : Pixabay

- Kao rezultat toga mi ćemo i u budućnosti tome posvećivati kontinuiranu pažnju. Naš pristup regionalnoj inicijativi vezanoj za roming usluge usmeren je na organizaciju sveobuhvatne ''Regionalne platforme za roming'' i izradu studije o pravnom i regulatornom uticaju Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu i njegovom uticaju na tržište - dodao je Svilanović.

Pedeset pet odsto od 1.800 najuspešnijih poslovnih ljudi u Jugoistočnoj Evropi obuhvaćenih istraživanjem Balkanski barometar, veruje da bi ukidanje naknada za korišćenje mobilnih telefona bilo korisno za njihovo poslovanje, navodi RCC.

- Srećan sam što danas mogu da vas obavestim da je nacrt studije, koja u mnogim aspektima predstavlja prvu takve vrste, dostavljen upravama u regionu i da će uskoro biti finalizovana tako da zaista ima primenjivu vrednost - rekao je Svilanović.

Foto: Freeimages.com/lusi Foto: Freeimages.com/lusi

On je objasnio da se studijom u diskusiju uvode brojne inovativne preporuke, a sadrži i sveobuhvatan pregled institucionalnih, pravnih i regulatornih okvira i podataka o saobraćaju u romingu u regionu Zapadnog Balkana.

PRAVA ISTINA O UKIDANJU ROMINGA: Evo da li ćemo ikad ZAISTA moći besplatno da pričamo

RCC će i dalje raditi na geografskom proširenju Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu i zagovarati regoinalni pristup u koordinaciji politika rominga, naveo je Svilanović.

Generalni sekretar RCC se na marginama Foruma sastao s Brahim Sanou-om, direktorom kancelarije za razvoj telekomunikacija pri ITU sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti rominga i razvoja širokopojasne infrastrukture.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA