ISPOVEST MLADE SEKSI POLITIČARKE: Uništiću sebi karijeru kada otkrijem ove skandale, ali ne mogu više da ćutim (VIDEO)

"Zašto više ne mogu ćutati o seksizmu u mojoj stranci" naslov je teksta koji je Jena Berends prošle nedelje objavila na feminističkom blogu editionf s namerom da izazove raspravu u stranci i prestanak diskriminacije

  • 5

Da, imamo problem sa seksizmom, priznao je glavni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Peter Tauber nakon što je procurelo pismo mlade berlinske zastupnice koja se požalila da je šefovi javno omalovažavaju.

POLITIČAR, BURKOFOB, DEKLASRISANI HOMOSEKSUALAC: Ovaj mladi lav CDU naslediće Angelu Merkel

Prošle nedelje Jena Berends (26) iz berlinskog ogranka CDU objavila kako ju je šef tog ogranka, Frank Henkel, predstavio kao malog slatkog miša, a drugi ga je pitao: "Jel’ ti nju jebeš?".

Žene se omalovažavaju na svakom koraku, a ako imalo uspeju, ljubomorni okolo šire priče da to mogu zahvaliti krevetu, požalila se Jena Berends. To nije izolovan slučaj, priznao je glavni sekretar nemačkih demokršćana, svako malo se pojavi slični incident.

- Trebamo više osetljivosti u svim delovima društva jer seksizam nije problem jedino u politici - poručio je Tauber.

"Zašto više ne mogu ćutati o seksizmu u mojoj stranci" naslov je teksta koji je Jena Berends prošle nedelje objavila na feminističkom blogu editionf s namerom da izazove raspravu u stranci i prestanak diskriminacije. To što je izabrala konzervativnu stranku ne znači da prihvata da je muškarci ponižavaju, sada poručuje. "Svesna sam da bi ovaj istup mogao da mi uništiti karijeru", rekla je novinarima Berliner Morgenposta.

U prvom postu Jena Berends nije imenom spomenula Henkela - napisala je da je na jednoj stranačkoj proslavi "Senator” pozdravio njenu kćer "Oh, mali slatki miš", a nakon pauze je pogledao mamu i rekao: "I jedan veliki slatki miš". To je "Senator kojega je jedan kolega iz zastupničkog doma pitao: "Jebeš li je?" Posle se ispostavilo da je "Senator" šef CDU u Berlinu.

Berends je ambiciozna pravnica, članica CDU od aprila prošle godine. Najveća prepreka na putu biće ti to što si žena, rekla joj je iskusna kolegica. I sada tračeve o tome da napreduje zahvaljujući seksu šire ljubomorni kolege, požalila se Berends. "Drage žene, zajedno imamo šansu, ako je iskoristimo, moći ćemo zajedno oblikovati našu zemlju", apeluje.

Pismo mlade političarke izazvalo je burne reakcije u nemačkoj javnosti, a čak su iz drugih stranaka svi puni pohvala na račun hrabre Berends.

- I u našoj stranci muški političari su znali žene da časte neumesnim komentarima - rekla je portparolka Zelenih Gesine Agena.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, za razliku od CDU-a, kod Zelenih je pravilo da na stranačkim listama odnos žena i muškaraca bude 50-50. Ono što je zanimljivo jeste da je mlada Berends najviše kritika na svoj istup dobila iz redova vlastite stranke. Zamerili su joj što je celu priču pustila u javnost bez da je ikoga obavestila.

- Mogli smo to da rešimo interno, bez ovakvih skandala - kažu u CDU.

Takođe, Berends navodi da je ženski deo CDU-a gleda s prezirom.

- Smatraju da sam gladna promocije i da moje ambicije sežu do fotelje šefice Ženske Unije CDU-a.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Današnja šefice unije, Sandra Cigla, rekla je da je mlada Jena bila u vezi Peterom Tauberom. Međutim, Tauber je te navode brzo demantovao:

- Priznajem da smo koketirali, ali brzo sam shvatio da možemo biti jedino prijatelji...

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA