U Rusiji pronađeno 13 TONA ZARAŽENIH JABUKA IZ SRBIJE: Ministar tvrdi da voće nije uvezeno od nas

Specijalisti su izvršili ekspertizu robe i pronašli opasnu štetočinu kalifonijsku gusenicu u živom stanju

  • 4

U Orlovskoj oblasti, u centralnom delu Rusije, pronađeno je 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom, saopštiila je danas fitosanitarna inspekcija Rusije.

Roseljhoznadzor - fitosanitarna inspekcija saopštila je da su tri partije jabuka iz Srbije stigle na privremeno skladištenje 26. septembra.

Specijalisti su izvršili ekspertizu robe i pronašli opasnu štetočinu kalifonijsku gusenicu u živom stanju -  navodi se u saopštenju koje prenose lokalni mediji.

RUSKINJA STOJI IZA IZVOZA LAŽNIH JABUKA: Švercovala poljske, a govorila da su SRPSKE!

Navodi se da ta štetočina nanosi ogromnu štetu rastinju, da je sposobna da ošteti žbunje, drveće i voćke koji rastu u Orlovskoj oblasti.

Foto-ilustracija: Vermin Inc / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0) Foto-ilustracija: Vermin Inc / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Dodaje se da pri značajnoj zaraženosti biljke mogu da uginu. U saopštenju se ne navodi šta je učinjeno sa zaraženim jabukama.

Rusi hoće da zabrane uvoz srpskog voća?

U julu je sa skladišta u Orlovskoj oblasti vraćeno tri tone zaraženih breskvi iz Srbije.

Komentarišući navode medija da je u Orlovskoj oblasti u centralnom delu Rusije pronađeno 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izrazio je sumnju da to voće potiče iz naše zemlje.

- Mi imamo odličnu saradnju sa ruskim službama za fitosanitarnu zaštitu. Naš način komunikacije je toliko dobar da odmah dobijemo od njih obaveštenje ukoliko nešto nije u redu sa našom robom. Budući da se to navodno desilo pre dva dana i da do sada nismo dobili nikakav zvaničan dopis iz Rusije, sumnjam da se radi o našim jabukama - tvrdi Nedimović.

Prema njegovim rečima, moguće je da su Rusi samo posumnjali da se radi o jabukama iz naše zemlje.

- Kada se desi tako nešto, oni moraju dokazati da se radi o voću iz Srbije. Kada se to utvrdi, roba se vraća, a nama se do sada nikada ništa nije vratilo - naglašava Nedimović.

On je podsetio i na slučaj zaraženih breskvi iz Srbije koje su navodno u julu otkrivene u istoj ruskoj oblasti.

- Ni tada nismo dobili nikakav zvaničan dopis i nikakve breskve nam nisu vraćene. Budući da se protokol o saradnji mora ispoštovati, odnosno da se pokvarena roba uz dopis iz ruske fitosanitarne službe mora vratiti, to jedino znači da breskve nisu bile naše - priča nam Nedimović.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    28. septembar 2016 | 14:21

    Naši ljudi uvoze jabuke iz Turske, i posle ih preprodaju strancima -kao naše.

  • Zemljak

    28. septembar 2016 | 14:46

    Nece nasa braca to mnogo marit jer oni nas vole hahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA