PERESOVA SMRT JE PODELILA SVET: Dok jedni tuguju za njim, drugi sumnjaju u njegova "dobra dela" (FOTO)

Američki predsednik Barak Obama, koji je Peresu dodelio Predsedničku medalju slobode 2012. godine, oglasio se sa dugim i ličnim saopštenjem prisećajući se razgovora između njega i Peresa

  • 0

Mnogi svetski političari su veoma emotivno reagovali na smrt bivšeg izraelskog predsednika i premijera Šimona Peresa, piše Njujork Tajms. Peres je naime preminuo juče u 93. godini života u bolnici u Tel Avivu.

Preminuo bivši izraelski predsednik Šimon Peres

Američki predsednik Barak Obama, koji je Peresu dodelio Predsedničku medalju slobode 2012. godine, oglasio se sa dugim i ličnim saopštenjem prisećajući se razgovora između njega i Peresa, za kojeg je rekao da je "esencija samog Izraela". Obama se prisetio prvog susreta sa Peresom dok je bio senator i rekao kako se zbog njegove smrti mora obnoviti zavet mira.

Inspirisao je mnoge širom sveta

- Svetlo je nestalo, ali nada koju nam je dao goreće zauvek - rekao je Obama.

- Šimon Peres je bio vojnik za Izrael, za jevrejski narod, za pravdu, za mir i veru da možemo biti iskreni prema nama samima do samog kraja našeg vremena na Zemlji i u ime nasledstva koje ostavljamo drugima - izjavio je on.

Bivši predsednik Džordž Buš koji je radio sa Peresom tokom obavljanja dužnosti, rekao je da je Peres bio ispunjen prirodnom humanošću kojom je inspirisao mnoge širom sveta.

- Zbog njegovog nepokolebljivog cilja i principa, Šimon Peres je vodio svoju voljenu zemlju kroz presudne trenutke smrtnih izazova - naveo je Buš u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Veliki vizionar i vođa jevrejskog naroda

Njegov bivši politički protivnih Benjamin Netanjahu i njegova žena Sara, izdali su saopštenje gde izražavaju  saučešće "zbog smrti bivšeg predsednika Izraela, Šimona Peresa". Američki jevrejski odbor nazvao je Peresa "jednim od velikih vizionara i vođa jevrejskog naroda".

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio, na svom Tviteru je napisao da je Peres bio "neumoran advokat Izraela i vizionar koji je stremio prema miru".

Toni Bler, bivši britanski premijer koji još uvek radi na rešavanju problema povezanih sa Bliskim istokom, opisao je Peresa kao osobu koju je "iskreno voleo" i nazivao ga svojim mentorom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Bio je ratni zločinac"

No, za mnoge Palestince Peres je predstavljao komplikovanu figuru. To se posebno odnosi na njegovu ulogu u unapređivanju dogovora na Zapadnu Banku i naredbu za kratku ali žestoku vojnu akciju protiv Hezbolaha u Libanu 1996. godine što je dovelo do ubistva mnogih civila.

- Peres je bio ratni zločinac i treba ga pamtiti kao takvog - rekla je Diana Butu, bivša savetnica mnogih palestinskih organizacija i učesnica mirovnih pregovora između Izraela i Palestine.

Pre samo dve nedelje, nakon što je Peres doživeo moždani udar koji ga je zamalo ubio, arapski član izraelskog parlamenta, Basel Gatas, pokrenuo je debatu nakon što je rekao da je bivši premijer bio tiranin odgovoran za zločine.

- On je u potpunosti prekriven krvlju - rekao je Gata.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Uživao je u podršci mnogih političara

Njegova izjava je izazvala reakcije kod mnogih zakonodavaca koji su optužili Gatu za širenje mržnje. Iako je Peres imao svojih kontroverzi tokom duge političke karijere, on je uživao podršku mnogih političara u Izraelu sve do svoje smrti.

Doktor Rafi Valden, njegov lični lekar i zet, rekao je kako je Peres na dan kada je doživeo moždani udar održao dug govor pred liderima iz industrijskog i tehnološkog sektora koji je trajao duže od sat vremena.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sahrana u petak

Netanjahu je posetio Peresa u bolnici tokom poslednje dve nedelje, a posetio ga je i lider opozicije Isak Herzog. Papa Franjo se molio za njegovo ozdravljenje, a Donald Tramp je uputio lično saopštenje gde izražava žaljenje zbog Peresove smrti.

Izraelske novinske agencije izvestile su  kako će njegovo telo u četvrtak biti u Knesetu, izraelskom parlamentu, dok će se sahrana održati u petak.

(Telegraf.rs / Izvor: telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA