≫ 

Bosanci neće više moći da voze vozila sa stranim tablicama

– Za sada nisu određene sankcije za ovaj prekršaj, ali mi ćemo svakako na javnoj raspravi o predloženim izmenama, koja je zakazana za novembar u Parlamentu BiH, predložiti novčane kazne - kazao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS

  • 6

Kako je predviđeno izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH koje su u toku, vozači koji imaju stalno boravište u BiH neće moći da voze vozila registrovana u inostranstvu. Ratko Kovačević, portparol Uprave za neizravno oporezivanje BiH, podseća kako korišćenjem vozila sa stranim oznakama vozači čine carinski prekršaj, piše Večernji list BiH.

Biznismen platio neverovatnih 4,3 miliona evra OVE POSEBNE registarske tablice! (FOTO)

Međutim, ove zloupotrebe teško je utvrditi. Inače, prema podacima UNO BiH, u osam meseci u BiH je uvezeno 41.214 putničkih vozila ukupne vrednosti 482,5 miliona KM (oko 243 milijardi evra). Naplaćena su uvozna davanja u vrednosti od 100 miliona KM (oko 50 miliona evra).

– Za sada nisu određene sankcije za ovaj prekršaj, ali mi ćemo svakako na javnoj raspravi o predloženim izmenama, koja je zakazana za novembar u Parlamentu BiH, predložiti novčane kazne. Izmenama zakona novčane kazne za kršenje saobraćajnih propisa, kao što je prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola, kreću se od 400 do 1.000 KM (200-500 evra) - kazao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS.

Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja za unapređenje bezbednosti u saobraćaju Banja Luka, navodi kako je i ranijim zakonima bilo propisano da neko ko živi u BiH ne može da vozi automobil sa stranim registracijskim oznakama, ali to nije bilo sankcionisano.

– Neko plaća carinu i poreze na uvoz automobila, a nekom rođak uveze auto i on ga vozi bez problema - istaknuo je Jaćimović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mujo

    30. septembar 2016 | 07:03

    Ni dobar dan ni dobro jutro,prvo pitanje na ulazu u Bih je "zeleni Karton",kao da ulazim neznam gdje , tri zemlje prodjem dok stignem do Bih i onda nastaje teatar!!!

  • Dj

    29. septembar 2016 | 21:40

    Waooooôo!!! Dobro ste se sjetili d'à stanete kriminalu u kraj???

  • crvenkapa

    29. septembar 2016 | 22:36

    Ne dajte im da ulaze u Srbiju , prave haos kao I crnogorci , stoka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA