ČUVAJTE SE BESKONTAKTNIH KARTICA ZA PLAĆANJE: Lopovi mogu da vam ukradu SVE PARE za nekoliko sekundi! (VIDEO)

Pomenute kartice u sebi imaju NFC čip koji omogućava da se kartica samo prevuče iznad posebnog čitača u prodavnici, bez potrebe za unošenjem PIN-a, a upravo to omogućava lopovima da vas lako pokradu

  • 9

Stručnjaci upozoravaju da kartice koje omogućavaju takozvano "beskontaktno plaćanje" mogu biti prilično lak plen za lopove.

DRUGI PUT PLJAČKA ISTU EKSPOZITURU BANKE: Uporni Novosađanin sa RUKAVICAMA I EŠARPOM ukrao milion dinara u devizama!

Pomenute kartice u sebi imaju NFC čip koji omogućava da se kartica samo prevuče iznad posebnog čitača u prodavnici, bez potrebe za unošenjem PIN-a.

Praksa je pokazala da se u posedovanju ovakvih kartica krije opasnost za budžet korisnika. Kako upozoravaju stručnjaci, putem mobilne aplikacije lopovi u sekundi mogu bez provere prebaciti novac na svoj račun i pokrasti vam podatke. I sve to dok, na primer, stojite u tramvaju.

U Srbiji se na ovaj način u prodavnicama može platiti iznos do 1.500 dinara, a za plaćanje iznad potrebno je uneti PIN kartice, dok je u Nemačkoj taj limit 25 evra.

Foto: Freeimages/LotusHead Foto: Freeimages/LotusHead

Međutim, ono što je opasnije jeste to što lopov nakon toga pomoću ukradenog broja i roka važenja kartice može kupovati u hiljadama online prodavnica, kao što su eBay, Amazon, AliExpress, jer one ne traže drugu potvrdu prilikom kupovine. Na taj način, lopovi vam sa kartice mogu potrošiti sve što imate.

Način na koji to funkcioniše jednostavno u praksi je pokazao američki istraživač Edi Li još 2012. godine. Na sajmu tehnologije Defcon u Las Vegasu, javno je prikazao kako se pomoću programa za pametni telefon može da ukrade novac s beskontaktne kartice. Iskoristio je mobilni telefon kako bi očitao beskontaktnu karticu i nakon toga poslao podatke čitaču kartica i napravio uplatu.

Kako bi se zaštitili, stručnjaci savetuju da takve kartice vlasnici čuvaju u magnetne zaštitnike za kartice (ne plastične) ili, u kućnoj radinosti, umotaju u aluminijumsku foliju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    1. oktobar 2016 | 19:53

    Vrlo je verovatno da lopov moze da skida npr. 1400 dindzi neograniceno puta. Mora pin da se trazi za svaku transakciju.

  • amerika

    1. oktobar 2016 | 21:40

    U americi se ne prevlace preko citaca,vec se ubace u apart pored kase I kada kasir

  • Miskovic

    2. oktobar 2016 | 10:21

    Sto pokušavaju da izbace novac i uvedu kartice?Pa da bi se lakše kralo više ti ne treba sila i pistolj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA