LOKALNI IZBORI U BIH: Građani danas biraju opštinske i gradske odbornike!

Za glasanje u BiH formirano je ukupno 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova

  • 2

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori, na kojima će građani birati nove opštinske i gradske odbornike, kao i načelnike opština i gradonačelnike u 141 lokalnoj zajednici, uključujući distrikt Brčko.

POČELA IZBORNA TIŠINA U BiH: Sutra lokalni izbori u celoj zemlji, osim u Mostaru

Izbora ponovno neće biti jedino u Mostaru, gde bošnjačke i hrvatske političke stranke godinama bez rezultata pokušavaju da se dogovore o usvajanju novog gradskog Statuta koji bi bio u skladu sa Ustavom.

Pravo glasa u BiH, Federaciji BiH i Republici Srpskoj, ima 3.263.906 birača, a na izborima učestvuje 451 subjekt.

Izborna mesta biće otvorena u 7, a zatvorena u 19 sati.

Potpuna zabrana medijskog izveštavanja o bilo kakvoj izbornoj aktivnosti trajaće sve do zatvaranja birališta.

Izbore će pratiti 70.000 posmatrača od kojih je 300 stranih.

Na izborima će se birati ukupno 3.136 opštinskih većnika, 131 načelnik opštine i 10 gradonačelnika.

Centralna izborna komisija BiH overila je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za opštinska veća, odnosno skupštine opština, ili gradska veća, odnosno skupštine grada, i Skupštinu Brčko distrikta BiH, te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2016" prati i preduzima mere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbednosne situacije u Republici Srpskoj u predizbornoj kampanji i na dan lokalnih izbora.

Predizborna kampanja počela je 2. septembra i trajala je zaključno sa petkom, klada je u ponoć nastupila izborna tišina.

U cilju preduzimanja bezbednosnih mera i radnji povodom održavanja lokalnih izbora na području BiH, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske doneo je naredbu o zabranu prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na dan izbora.

Kako je saopštila načelnik Mirna Miljanović, Ministarstvo u sedištu, centri javne bezbednosti, stanice javne bezbednosti i policijske stanice za navedeni dan neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

Predsednik Centralne izborne komisije Ahmed Šantić ocenio je da je predizborna kampanj bila mirna.

Izborna kampanja odvijala se, naime, u senci održanog referenduma o Danu Republike u RS, a sam finiš kampanje je ostao u drugom planu, s obzirom na to da je posle referenduma predsednik Republike Srpske pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda.

Foto: Tanjug/AP/Amel Emric Foto: Tanjug/AP/Amel Emric

Najveću zabrinutost lidera bošnjačkih stranaka i aktuelnog načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića izaziva mogućnost da na ovim izborima tu poziciju zauzme predstavnik Srba, što bi, kako je ocenio, bio gubitak ne samo za tu opštinu, već za bošnjački narod u celini.

Iz straha da bi mogao izgubiti izbore, Duraković je rekao da ne isključuje mogućnost da će oni biti nelegalni, odnosno da će na njima glasati i državljani Srbije.

U RS se očekuje novo odmeravanje snaga između bloka predvođenog Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i onoga okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS). Prvi blok je nakon opštih izbora 2014. uspeo zadržati vlast na entitetskom nivou, a drugi su preuzeli vlast na nivou države.

SDS-ov blok ima velike ambicije da preuzme od Dodika vlast nad Banjalukom, dok SNSD na meti ima gradove poput Doboja, Bijeljine i Trebinja koji su sadašnja uporišta entitetske opozicije.

VIŠE OD 100 DŽIHADISTA SE IZ SIRIJE VRATILO U BOSNU: Balkan u velikoj opasnosti!

Najveća novost među bošnjačkim političkim strankama, u poređenju sa ranijim izborima, jeste koalicija Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića i Saveza za bolju budućnost (SBB), Fahrudina Radončića, koji su 2014. godine bili "ljuti" politički suparnici.

Izetbegovićeva i Radončićeva stranka nastupaju sa zajedničkim kandidatima za opštinske načelnike, a obvezale su se na saradnju u opšstinskim nivoima. Ne kriju kako im je cilj da preuzmu vlast u gradovima poput Tuzle, gde je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) neprekidno na vlasti od 1991.

U opštinama sa većinskim hrvatskim stanovništvom očekuje se uverljiva pobeda HDZ BiH, kome je glavna konkurencija HDZ 1990. iako te stranke u nekim opštinama na primer na teritoriju Republike Srpske, nastupaju zajedno ne bi li osigurale kakvu-takvu zastupljenost Hrvata koji su apsolutna manjina u tim područjima, prenela je Hina.

Što se levice u BiH tiče, ona je na ovim izborima potpuno razjedinjena pa se procenjuje da će to imati vidljivog odraza na njihove birače, uglavnom razočarane svađama lidera tih stranaka.

Nakon raskola u SDP-u koji je doveo do formiranja Demokratske fronte (DF), na čijem je čelu Željko Komšić, i ta se stranka podelila pa je deo nezadovoljnika osnovao stranku koja se zove Građanski savez (GS), koju vodi bivši Komšićev saradnik Reuf Bajrović i koja će se ove godine po prvi puta okušati na izborima.

Foto: Tanjug/AP/Radivoje Pavicic Foto: Tanjug/AP/Radivoje Pavicic

Te tri stranke, kao i Naša stranka (NS), koja takođe pripada levom političkom spektru, odlučile su da istaknu svaka svog kandidata za načelnika u sarajevskoj opštini Centar, u kojoj je SDP na vlasti više od dvanaest godina, dok blok SDS-SBB i tu nastupa jedinstveno.

Ta je opština važna na simboličkom nivou jer je jedna od retkih sredina unutar teritorija s bošnjačkom većinom u kojoj je nakon rata očuvan multietnički duh.

Ustavni sud poništio odredbu Zakona o praznicima RS

Za glasanje u BiH formirano je ukupno 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova.

Redovnih biračkih mjesta je 5.205, u odsustvu 130 i lično 134.

Po jedno biračko mjesto sutra će biti otvoreno i u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, te u Ambasadi BiH u Beogradu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danga

    2. oktobar 2016 | 01:21

    Danas u Bosni po starom federacija bakir a u rsrpskoj dodik a onda po starom koće više strpati u đzep.Bošnjacima Srbima IHrvatima ništa bolji standard mislim na običan narod .Bosna može naprijed kada sadašnji političari izumru ikada stranci odu iz Bosne a to neće tako brzo biti .samo ne treba gubiti nadu u se i svoje kljuse političarima ne treba vjerovati sami se trebamo organizovati privatni biznis zanatstvo ipoljoprivreda i čekati bolja vremena treba biti optimista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA