Spremite se za 7 toplih dana u oktobru: Stiže sunce, stiže Bablje leto

Još nekoliko dana možemo da očekujemo hladnije vreme, oblačno, i mestimično sa kišom

  • 5

Ako vam raspoloženje zavisi od sunčevih zraka, onda za vas imamo lepu vest, jer je izvesno da nas i ove godine neće mimoići takozvano "bablje leto", kada su dani duži, a temperature usred oktobra maltene letnje.

OBLAČNO I SVEŽIJE U SRBIJI: Danas pljuskovi i grmljavina, a od ovog dana kreće da pada i SNEG!

Još nekoliko dana možemo da očekujemo hladnije vreme, oblačno, mestimično sa kišom, a na jugu i jugozapadu sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Međutim, ne treba da očajavate, jer već posle toga dolaze dani sa temperaturom iznad proseka za ovo doba godine.

- Sledeće sedmice biće tri, četiri topla dana, sa temperaturom iznad proseka. A posle toga, između 20. i 27. oktobra se takođe očekuje porast temperature. To je za ovaj period normalno i zove se "bablje leto" - rekao je za Telegraf meteorolog Nedeljko Todorović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Bablje leto je produženo vreme toplog i suvog vremena, i ono se javlja uglavnom odmah posle kalendarskog početka jeseni.

- Ono se javlja od polovine septembra do polovine novembra, ali je najizvesnije da se desi u prvoj polovini oktobra, tačnije 7. oktobra. Ove godine će očekuje tada, nekada su to tri vezana dana, nekada bude i 5,6, a nekada 15 - rekao je Todorović.

Inače, "bablje leto" javlja se u većem delu Evrope, i postoji nekoliko teorija o njegovom poreklu. Prema "Velikoj sovjetskoj enciklopediji", ovaj period je razdoblje "kada starice na suncu mogu još da zagreju svoje kosti".

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA