Zašto je ubijen sistem rotacije Ujedinjenih nacija, kad je trebalo da pobedi Srbin?

Prema nepisanom pravilu i sistemu rotacije, naslednik Ban Ki Muna trebalo je da bude kandidat iz Istočne Evrope. To se nije desilo...

  • 9

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je juče nominovao bivšeg portugalskog premijera Antonija Gutereša za novog generalnog sekretara UN i preporučio Generalnoj skupstini da ga postavi na tu funkciju na pet godina počev od 1. januara. Iako je po sistemu rotacije i prema očekivanju analitičara na čelu UN trebao da bude neko iz Istočne Evrope, to se ovaj put nije desilo.

NOVI GENERALNI SEKRETAR UN IPAK NIJE VUK JEREMIĆ: Antonio Gutereš dobio funkciju u UN

Dogovor o tome da Gutereš bude novi generalni sekretar postignut je pre dva dana na neformalnom glasanju Saveta bezbednosti UN, iza zatvorenih vrata, a odluku je saopštio predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Gutereš je juče dobio podršku 13 članica Saveta bezbednosti, dve zemlje su bile uzdržane. Na jučerašnjem, formalnom, glasanju podrška je bila jednoglasna.

Da je većina očekivala da će naslednik Ban Ki Muna biti iz Istočne Evrope, a mnogi i da će prvi put na to mesto doći žena, potvrđuju i reči ambasadora Rusije pri UN Vitalija Čurkina.

Čurkin je istakao da bi Rusija želela da na mesto novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija dođe žena, kao i da kandidat bude iz Istočne Evrope.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Smatramo da je Istočna Evropa na redu da obezbedi sledećeg generalnog sekretara. Veoma bismo voleli da na tom mestu vidimo ženu - rekao je Čurkin na konferenciji za novinare.

Iz istočne Evrope zvanično su za kandidate bila dostavljena imena bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Srđana Kerima iz Makedonije, hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, bivšeg slovenačkog predsednika Danila Tirka, bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, šefica Uneska Irina Bokova, slovački minisra spoljnih poslova Miroslav Lajčak. U poslednjem času, u trku je ušla Kristalina Georgijeva iz Bugarske.

Neki od kandidata su odustali od trke i pre finalnog izbora.

Ipak, zvanično nakon jučerešnjeg dana, niko od navodnih "favorita" zbog svoje geografskog položaja nije postao generalni seretar UN. Iako je bilo očekivano da će neko od ovih kandidata biti na čelu UN-a, ispostavilo se da izabrani nije ni žena i ne dolazi iz jugoistočne Evrope, već iz Zapadne.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Da li je ovo samo jedan vid pokazivanje snage moćnih zemalja i suprotstavljanja Rusiji i zemljama Istočne Evrope, možemo samo da nagađamo i pitamo se. Ili bi sve navedeno moglo da spada u teorije zavere i da je Portugalac Gutereš u ovom momentu bio najbolji kandidat za obavljanje te funkcije s obzirom na njegovo iskustvo.

Onda se dolazi i do pitanja, da li su i njegovi prethodnici bili najbolji izbor, ili se ipak poštovao sistem rotacije.

U komentarima nam ostavite vaša razmišljanja o izboru za generalnog sekretara UN-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан силни

    7. oktobar 2016 | 20:57

    Увек када треба да победи Србин промене се правила, док не набавимо некопико бојевих глава....:)

  • Mlj1228

    7. oktobar 2016 | 19:57

    Ne vidim tu ko vise laze. Na zapadu se na velika usta govori , kako su bas " velike sile" saglasne, da generalni srkretar bude Antonio Suares, i sta Curkin laje ,i laze. Taj dripac Curkin, znam koliko je( stitio) Srbiju i pre bombardovanja, a sad je nekakav dobrotvorac i pravednik. Mrs bre!!!!

  • sunce

    7. oktobar 2016 | 20:06

    Vuce, sledeci put imaces vise srece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA