10 praktičnih saveta KAKO DA UŠTEDITE STRUJU!

Poskupljenje struje od 3,8 odsto podićiće vaš zimski račun i do 500 doinara mesečno

  • 48

Gotovo da nema uređaja koji svakodnevno koristimo u domaćinstvu, a da na njemu nije moguće ostvariti značajnije uštede.

STRUJA SKUPLJA OD SUTRA: Evo za koliko će nam računi biti veći

Poskupljenje struje od 3,8 odsto podićiće vaš zimski račun i do 500 doinara mesečno. Čak i male promene svakodnevnih navika, mohu da dovedu do velikih ušteda energije, piše Srpski Telegraf.

HLADNO JE A GREJANJA NEMA: Otkrivamo da li u stanovima smete da imate SMEDEREVAC i da se grejete na drva

1. Sijalice: Gasite sijalice svaki put kada izađete iz prostorije, a prepuručuje se i da ih zamenite štedljivim koje traju i do pet puta duže.

2. Utičnice: Punjači za mobilne telefone, tablete, zatim računari koji su uključeni u struju, troše je čak i kada se ne koriste. Čak i televizor kada je isključen troši 24 odsto energije.

3. Pegla: Peglajte ređe, a više stvari odjednom. Nikada ne peglajte peškire i kuhinjske kripe - oni su već otkuvani, a samo trošite struju peglajući ih - zabluda je da se tako ubijaju bakterije.

4. Bojler: Uključujte ga isključivo tokom noći i redovno čistite od kamenca, jer će mu tako manje trebati da se zagreje - kamenac usporava grejanje.

5. Šporet: Poklopite šerpu tokom kuvanja, jer se tako brže skuva i troši manje struje samim tim.

6. Mašina za veš: Izbegavajte programe na 90 stepeni, podjednako su efikasni i oni od 60 i 40 stepeni. Izbegavajte sušilice za veš. Uvek napunite mašinu do vrha, jer prazna troši isto energije koliko i skroz puna, pa nema potrebe da je "štedite".

7. Grejalice: One prosto "jedu" struju. Jeftinije je da se grejete na klimu!

8. Kompjuter: Isključite ga iz struje kad god ga ne koristite. "Stend baj" opcija ne štedi energiju, a isključujte i monitor kada vam ne treba.

9. Kupujte štedljive uređaje: Danas vsi moderni i novi uređaji imaju deklaraciju da su štedljivi, pa birajte takve ukoliko kupujete neki. Obično nema razlike u ceni.

10. Frižider: Temperaturu držite na 3-5 stepeni Celzijusa, a redovno ga čistite jer pojava leda povlači više energije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    18. oktobar 2016 | 07:53

    Kakva usteda?Dokle cemo samo stedeti i kada cemo ziveti kao sav normalan svet?Dosta su nam poskupljenja,stednje ,bedan zivot ?Ako nisu sposobni da podignu standard,neka se sklone i dodju sposobniji istrucniji ljudi!

  • Groficaofica

    18. oktobar 2016 | 09:48

    Najbolje da se ne peremo,idemo izguzvani,a nema potrebe ni da kuvamo jer smo navikli da gladujemo

  • Igor

    18. oktobar 2016 | 08:28

    Pitajmo gospodara Vučića kako da ustedimo struju. Ako nastavi ovim tempom da nam otima nas posteno zaradjeni dinar, dozivecemo epokalipsu veoma brzo. Ovi politicari sve bogatiji a mi ovce necemo imati uskoro ni travu da pasemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA