OTELI SU MI DETE, ALI JE JA NIKAD NEĆU ZABORAVITI: Srbijanka živi za trenutak kad će ponovo videti malu Jovanu (FOTO)

- Čim su je odvojile od mene, radnice iz Centra za socijalni rad strpale su je u auto i odvezle u nepoznatom pravcu. Tek tako su mi je oteli - kaže nesrećna žena

  • 11

Slučaj hraniteljke Srbijanke Marković pre tri godine digao je Srbiju na noge. Nakon što joj je Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palanci bez ikakve najave oduzeo dvogodišnju Jovanu koja je kod nje bila od rođenja, mnogi su joj pružili podršku.

ISPOVEST KATARINE IZ SRBIJE: Otišla sam da čuvam decu u Beču za 1.000 evra, a tamo su me silovali (FOTO) (VIDEO)

Ali, nakon tri godine, Srbijankina priča je zaboravljena i ona je ostala sama u borbi. I to u borbi koja je tek počela.

Foto: Lična arhiva Foto: Lična arhiva

Podsećamo, Jovanu je iz porodilišta primila na čuvanje i brzo se cela porodica vezala za devojčicu zbog čega je rešila da podnese zahtev za usvajanje.

Ali, tu nastaje problem. Posle Jovaninog drugog rođendana, Centar za socijalni rad poziva Srbijanku na razgovor bez ikakve najave šta će joj tada uraditi.

- Jovana je mene zvala majkom, a moju decu sestrom i bratom. Bila je srećna sa nama i mi sa njom, nije bilo razlike između nje i moje biološke dece. Moja starija ćerka joj je bila i kuma na krštenju, a od sina se nije odvajala - priča Srbijanka.

Foto: Lična arhiva

Čim su stigle u Centar, sekretarica odvodi Jovanu u drugu prostoriju, navodno, samo da bi se sa njom poigrala. Ali istina je bila mnogo gora.

- Ja sam u drugoj kancelariji primila rešenje kojim su mi ukinuli licencu o hraniteljstvu, a kao razlog za to navode da sam se previše vezala za dete i da ne razlikujem ulogu roditelja od uloge htanitelja - priseća se.

Kada je shvatila šta se dešava, istrčala je da vidi gde je Jovana, ali ona više nije bila tu.

- Čim su je odvojile od mene, radnice iz Centra za socijalni rad strpale su je u auto i odvezle u nepoznatom pravcu. Mogu misliti kakav je to bio šok za nju. Dete treba pripremiti za odlazak u drugu porodicu jer oni ne znaju ništa o njenim navikama i potrebama, a oni su je samo oteli - kaže Srbijanka.

Dete, međutim, nije dato na usvajanje, već u drugu hraniteljsku porodicu. Usvajanje je usledilo tek mesec dana kasnije, takođe bez ikakve pripreme. Devojčica je u tom trenutku imala dve godine. Iako su se obraćali svim državnim institucijama, pomoć nisu dobili.

Foto: Lična arhiva Foto: Lična arhiva

- Jedva sam došla do kuće, jaukala sam usput jer sam bila nemoćna i nisam znala kako da objasnim deci šta su nam uradili. Iako se sve odigralo pod vrlo sumnjivim okolnostima, ono što su detetu uradili posle usvajanja bolelo me još više - priča Srbijanka.

Naime, Jovana je usvojena u martu, a par koji je usvojio razveo se samo mesec dana kasnije.

- U trenutku kad su je usvajali, njen budući otac je već čekao dete sa drugom ženom, tako da je Jovana samo mesec dana živela u porodici. Razvod je usledio u aprilu, on se oženio u maju, a u avgustu dobio dete sa novom ženom. Zar su je zbog toga oteli od nas i dali porodici koja se raspada? - očajna je Srbijanka.

Foto: Lična arhiva Foto: Lična arhiva

Centar za socijalni rad podneo je mnogobrojne prijave protiv Srbijanke i njene porodice samo zato što su se borili za devojčicu, a najgore je bilo kada je priča dospela u javnost.

- Moja deca su plakala mesecima, osećali su kao da im je oteta sestra, a oni tu nisu mogli ništa. I tada su mi iz Centra otvoreno rekli da bi mi bilo bolje da što pre ućutim. Bio je to preveliki pritisak pomešan sa ogromnom tugom. Zato sam rešila da odemo iz Srbije - priseća se Srbijanka perioda u kom se bojala za svoju porodicu.

Foto: Lična arhiva Foto: Lična arhiva

Sa decom već dve godine živi u Beču, ali devojčicu nisu zaboravili. Pokušali su da stupe u kontakt sa Jovaninom majkom i zamolili je da im dozvoli da je bar ponekad vide, donesu poklon za rođendan, ali ona je odbila.

- Sada samo životarimo i čekamo da Jovana napuni 18 godina. Za svaki rođendan i praznik ostavljamo novac u fond za nju i to će biti samo jedan od poklona koje ćemo joj dati za punoletstvo. Jovana će uvek biti deo naše porodice, deo koji nam je samo privremeno otet - kaže kroz suze Srbijanka.

Nada i strpljenje su jedimo što im je ostalo. Pomirili su se s tim da su im dete oduzeli, sad samo žele da naredniih 13 godina što pre prođe i da ponovo zagrle Jovanu.

(Jasmina Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    18. oktobar 2016 | 17:30

    Mislim da je dete ipak trebalo ostaviti ovoj porodici. Socijalni radnici samo glume kako su profesionalni. Jasno je svima gde zivimo. To vazi za sve sfere.

  • Banjaluka

    18. oktobar 2016 | 20:25

    Gledam nešto ove komentare i lakove pa neznam dali sam ćorav,lud ili nešto treće.Nemogu vjerovati da je većina negativna.A vezano za tekst mogu samo reći..nepravda prema ovoj porodici i toj curici Jovani,a jadna je zemlja u kojoj se to dešava.

  • Ljiljana

    18. oktobar 2016 | 20:03

    SRBIJO, STIDI SE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA