POSLEDNJA ŠANSA MOSKVE I TOKIJA NAKON 71 GODINE: Putin ide u Japan da reši problem Kurilskih ostrva?

Sovjetski Savez i Japan nikada nisu u potpunosti normalizovali odnose zbog spora oko Kurilskih ostrva

  • 8

Predsednik Rusije Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe sastaće se u decembru, a to će biti velika prilika da 71 godinu posle zavšetka Drugog svetskog rata dve države zvanično okončaju sukob oko Kurilskih ostrva i konačno potpišu mirovni sporazum.

>>> OVO JE PUTINOV KALENDAR ZA 2017: Ruski presednik sa decom i životinjama, a tek kad vidite njegove fotke iz borbe (FOTO)

Tadašnji Sovjetski Savez i Japan nikada nisu u potpunosti normalizovali odnose zbog spora oko Kurilskih ostrva, koja su posle raspada komunističke države pripala Rusiji. Ova teritorija nalazi se u Ohotskom moru u severozapadnom Pacifiku, a sporna su ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Hobomai koja je Crvena armija zauzela pri kraju Drugog svetskog rata.

Japan smatra ova ostrva svojom severnom teritorijom koja treba da budu vraćena pod kontrolu matice, ali Rusija nema nameru da se odrekne "plena" koji je zaslužila kao pobednica u Drugom svetskom ratu.

Profesor Akio Takahara sa Univerziteta u Tokiju smatra da je predstojeći sastanak Putina i Abea veoma važan za buduće odnose dve države.

- Očigledno je da Putin i Abe shvataju značaj razvoja rusko-japanskih odnosa. Jačanje veza između ove dve zemlje značajno je i za ravnotežu snaga u južnoj Aziji.

Sa druge strane, direktor moskovskog Karnegi centra Dmitri Trenin kaže da je za "veliki napredak u rusko-japanskim odnosima neophodno rešenje teritorijalnog spora zasnovano na kompromisu obe strane".

Odnosi izmeđe ove dve značajne države nedavno su intenzivirani na Ekonomskom samitu u Vladivostoku u septembru, kada su ruski predsednik i japanski premijer nasamo razgovarali više od tri sata. Očigledno je da je ostvaren napredak, jer je tada dogovoreno da 15. decembra Putin poseti Japan.

(Telegraf.rs/sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. oktobar 2016 | 00:07

    LEPO BI BILO DA SE POTPISE MIR NAKON SEDAM DECENIJA!!! JEDNA SILA JE MNOGO DUZE U RATNIM ODBOSIMA SA JAPANOM- CRNA GORA JE OBJAVILA RAT JAPANU JOS U DOBA RUSKO JAPANSKOG RATA KAO SAVEZNIK RUSIJE!!! NISU NIKAD RATOVALI A NI MIR POTPISALI!!

  • Marko

    20. oktobar 2016 | 20:58

    Japan je posle Rusko-Japanskog rata 1905 godine,zauzeo Kurilska ostrva i poluostrvo Kamčatku,1945 SSSR napada Japan i oslobadja svoju otetu teritoriju i to je cela istina.Japan traži nešto šta nije njegovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA