PREDLOG ZA VUČIĆA I DAČIČA: Evo 10 agencija koje odmah možete ukinuti!

U predizbornoj kampanji pljuštala su obećanja o smanjenju državne administracije i ukidanju brojnih, nepotrebnih agencija. Telegraf je napravio listu 10 najbesmislenijih agencija, na potezu su državni organi

  • 5

Srbija je sa 131 državnom agencijom apsolutni rekorder u Evropi! Većina njih je otvorena u poslednjih 6 godina, uprkos tome što građanima nije jasno zbog čega neke uopšte postoje.

Podatak da sve agencije godišnje koštaju državu 820 miliona evra bio je dovoljan da se pozabavimo smislom postojanja nekih od njih i na taj način olakšamo posao Srpskoj naprednoj stranci i njenom lideru Aleksandru Vučiću, koji su u predizbornoj kampanji, ali i posle izbora najavljivali smanjenje broja agencija na razuman broj.

Utoliko pre što direktori mnogih agencija primaju i po desetak prosečnih srpskih plata, a nekima od njih, poput direktora Agencije za kontrolu letova, plata iznosi fantastičnih 810.000 dinara!

Većina agencija kao da je ispala iz stripa "Alan Ford" u kome se proslavila Agencija za istraživanje ruda i gubljenje vremena. Tako, na primer, Srbija koja nema izlaz na more ima Agenciju za pomorsku plovidbu, koja se bavi ispitivanjem uzroka pomorskih nesreća?!

Srbija ima i Agenciju za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost (u nadležnosti Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja), Agenciju za saradnju s nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju (koja je u nadležnosti Gradske uprave Grada Beograda, a na čijem je čelu Danko Runić - šta onda radi potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić?), Antidoping agenciju (Ministarstvo omladine i sporta), Agenciju za mirno rešavanje radnih sporova (Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, novi ministar Jovan Krkobabić), Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika (kao da te upravnike ne licencira Ministarstvo finansija i privrede), Agenciju za procenu vrednosti državnog kapitala (opet u nadležnosti Ministarstva finansija), Agenciju za socijalno stanovanje (koja, navodno, pomaže građanima da dođu do stana ukoliko ne mogu da ga kupe po tržišnim uslovima, a koja bi trebalo da objedini nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja), Agenciju za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (u nadležnosti Ministarstva finansija - čime se onda bavi Ministarstvo ekonomije?), Agenciju za hemikalije (u nadležnosti Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja)

S druge straneNemačka, kao jedna od vodećih privredna sila sveta, ima svega šest državnih agencija, Slovačka 8, Finska 9, a Češka 11. Susedna Hrvatska najavljuje da će se prepoloviti broj sadašnjih 47 agencija.

Evo koliko će neke od agencija koštati poreske obveznike u ovoj godini:

TOP 10 nepotrebnih agencija:

* Agencija za pomorsku plovidbu.

* Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost.

* Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

* Agencija za procenu vrednosti državnog kapitala.

* Antidoping agencija.

* Agencija za saradnju s nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju.

* Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

* Agenciju za socijalno stanovanje.

* Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije.

* Agencija za hemikalije.

Nije zanemarljiv podatak ni da u Upravnim odborima 570 javnih preduzeća, prema podacima SNS-a, sedi 11.800 osoba za koje država godišnje izdvaja 155 miliona evra. Međutim, to je tema za neku drugu priču...

(D. Zlojutro)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • markus

    1. avgust 2012 | 10:41

    To su vam sve dinkiceve agencije koje vode njegovi "strucnjaci".

  • Goran

    1. avgust 2012 | 15:50

    Netreba ih ukinuti,ja bi im ukinuo finansiranje iz budzeta i eto resenja.Ukinuce se same.

  • vlada

    1. avgust 2012 | 09:44

    Treba iskopirati kao ove zemlje iz regiona.Posto u regionu su cene tolke onda gospoda to prati,a ne prate plate nego samo njima sta odgovara.Sada iskopirajte Nemacu pa i vi imajte 11,a ne 135.Da vas vidimo!!! Trebao bi narod da se sada pobuni i da ovo izguramo do kraja.Ako sve prate u regionu onda i to!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA