VREME JE DA KAŽEMO ZBOGOM AMERICI: Filipinski predsednik odlučio da se okrene drugim državama (VIDEO)

Filipini su pre Duterteovog dolaska na vlast bili blizak američki saveznik

  • 3

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte boravi u poseti Kini gde se sastao sa predsednikom Sji Ðinpingom, a posle sastanka najavio je udaljavanje njegove zemlje od Sjedinjenih Američkih Država, dugogodišnjeg saveznika.

>>> Stravičan bilans filipinskog predsednika: Za 100 dana - 3.700 ubistva!

- Najavljujem udaljavanje od Amerike - rekao je Duterte posle susreta da kineskim predsednikom.

Dvojica predsednika su se na sastanku založila za unapređenje poverenja i prijateljskih odnosa, a Duterte je sastanak nazvao "istorijskim".

Sji je dve države nazvao "susedima preko mora" koji nemaju razloga "za neprijateljstva ili konfrontacije", navodi kineska agencija Sinhua, a prenosi AFP.

Duterte boravi u četvorodnevnoj poseti Kini koja treba da potvrdi približavanje kineskoj sferi uticaja, ali, kako navodi AFP, i "dubokim džepovima" kojima ta država raspolaže.

Za vreme vlasti prethodnog predsednika Filipina dve zemlje su bile u sukobu zbog Južnog kineskog mora - gde je Peking podigao više veštačkih ostrva - ali, otkako je u junu preuzeo vlast Duterte je promenio kurs.

Susret dvojice lidera pratilo je i potpisivanje 13 bilateralnih sporazuma o saradnji u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i drugim.

AFP podseća da je Duterte suspendovao američko-filipinske patrole u Južnom kineskom moru i zapretio da će okončati zajedničke vojne vežbe.

Na pitanje novinara da li su Sji i Duterte razgovarali o sporu u Južnom kineskom moru, portparolka Ministarstva spoljnih poslova je rekla da su predsednici imali "ljubaznu i prijateljsku razmenu mišljenja o tome kako razrešiti tekuće sporove" i da njihov sastanak predstavlja povratak na pravi put dijaloga i konsultacija.

(Telegraf.rs/Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA