ALARM U SRBIJI! Zbog jedne reči na Fejsbuku, mogu da vas kazne nekoliko hiljada evra

Naš zakon je to automatski regulisao, tako da nije važno na koji način se uvreda iznosi, odnosno sve jedno je da li je ona izgovorena, napisana u medijima ili na društvenim mrežama

  • 23

U slučaju da često ostavljate uvredljive komentare ili postove na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama, mogli biste da završite na sudu i da platite kaznu do čak nekoliko hiljada evra!

Ako uvredite nekoga u Briselu na Facebooku - KAZNA JE 350 EVRA

Naime, mnoge je iznenadila jučerašnja vest iz Brisela da se Fejsbuk tretira kao javni prostor, u okviru kojeg se vređanje kažnjava podjednako kao i ono na ulici.

Prema toj uredbi u pojedinim briselskim opštinama onaj koji vređa izlaže se riziku da mu bude naplaćena kazna od 350 evra u slučaju podnošenja tužbe.

Ono što je manje poznato je da takav zakon već nekoliko godina unazad postoji i u Srbiji. 

Advokat Vladimir Marinkov za Telegraf kaže da je uvreda krivično delo, a da se naknada štete sprovodi u okviru krivičnog ili posebnog parničnog postupka.

- Naš zakon je to automatski regulisao, tako da nije važno na koji način se uvreda iznosi, odnosno sve jedno je da li je ona izgovorena, napisana u medijima ili na društvenim mrežama. Kazne su u odnosu na zapadnu praksu dosta manje, i mogu da iznose nekoliko hiljada dinara ili par hiljada evra u zavisnosti od toga da li je uvreda upućena javnoj ličnosti ili ne i koje su posledice teške reči - objasnio je on i naglasio da se takvo ponašanje na društevnim mrežama ne sankcioniše isključivo novčanom kaznom, već okrivljeni može da prođe i samo sa sudskom opomenom.

Prema njegovim rečima, nema ničeg spornog u ovoj sudskoj praksi, jer Fejsbuk prostor i treba posmatrati isto kao i stvarni svet, a uvreda je uvreda bez obzira gde je i na koji način izneta.

Napišite nam u komentarima šta vi mislite o ovome.

(Telegraf.rs / S.Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tatjana Makedonska

    22. oktobar 2016 | 01:28

    Ne verujte glupostima.Kakvo kaznjavanje ,ovo plaše narod da ne bi vredjali Vucic Aleksandra .To je tipican njegov stil ,za sve on bi da novcano kazni ,lupa po dzepu.

  • Mala sirena

    21. oktobar 2016 | 23:14

    Vidite, ja uopste NEMAM taj profil, nemam problema i mnogo sam srecna. Ne znam zasto se zamlacujete glupostima.....

  • Drekavac

    21. oktobar 2016 | 19:12

    Питање је шта Суд проглашава увредом?! Ако је истина то што је неко рекао или написао, онда то није увреда. То се зове слободно размишљање...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA