PROGOVORILA PUSTINJSKA RUŽA: Žena sirijskog predsednika posle 8 godina otkriva istinu o KRVOPROLIĆU (FOTO)

Asma Asad pohađala je školu u Engleskoj gde su je prijatelji znali kao Emu, običnu učenicu koja je duhovita i prijateljski nastrojena, iako povremeno sa kratkim fitiljem

  • 8
Foto: Guliver/Salah Malkawi/Getty Images Foto: Guliver/Salah Malkawi/Getty Images

Prva dama Sirije Asma al Asad dala je za ruske medije prvi intervju posle osam godina, u kojem kaže da oseća bol i tugu zbog rata u svojoj zemlji, prenosi „Gardijan“.

Stručnjaci isticu da je njen intervju znak samopouzdanja režima.

- Kosa joj je bila ukovrdžana sa ukusom, šminka je bila bez greške i diskretna. Ton Asme al Asad bio je takođe besprekoran dok je davala svoj prvi televizijski intervju za osam godina - počinje "Gardijan" tekst.

Kako navodi britanski list, blagim londonskim akcentom rekla je da je osetila „bol i tugu“ kada se susrela sa povređenima i onima koji su ostali bez svojih bližnjih u sukobu, zbog čega im je ponudila pomoć.

- Da li biste vi mogli da ih ignorišete? U Siriji verujemo u držanje svoje reči. To je važno - kaže ona.

„Gardijan“ naglašava da u intervjuu nije pomenuta činjenica da njen muž Bašar al Asad nastavlja da na civile baca bombe, iako je pomenuto da postoji velika patnja na obe strane sukoba, a nije pomenuta ni uloga Rusije, kao ni optužbe za ratne zločine.

Na pitanje zašto strani mediji insistiraju na kritici njene porodice i uopšte ne pominju njen humantarni rad Asma al Asad kaže: „To je pitanje koje biste morali da postavite njima“.

Foto: Guliver/Salah Malkawi/ Getty Images Foto: Guliver/Salah Malkawi/ Getty Images

Britanski list piše da je njena odluka da pristane na intervju posle osam godina tišine izazvala fascinaciju ženom koja je opisivana kao „prva dama pakla“ i „pustinjska ruža“, kako glasi naslov njenog poslednjeg intervjua iz 2011. godine koji je dala za „Vog“.

- Kakve veze ova pametna i elegantna žena sa londonskim naglaskom koja priča o saosećanju ima sa brutalnošcu režima koji njen muž vodi. I zašto je sada odlučila da progovori - pita „Gardijan“, prenosi B92.

Profesor istorije na Triniti Univerzitetu u San Antoniju i autor knjige „Sirija: Pad kuće Asad“ Dejvid Leš kaže da je odluka prve dame da se pojavi znak samopouzdanja režima „na način na koji gledaju svoju poziciju – misle da pobeđuju“.

- Mislim da je ovo sve deo PR pokušaja da se prikaže stabilnost i neranjivost, kao i da oni kontrolišu zemlju. Mislim da osećaju da su sigurni oko svoje bliske budućnosti jer imaju podršku Rusije i Irana - navodi on.

Foto: Guliver/Salah Malkawi/ Getty Images Foto: Guliver/Salah Malkawi/ Getty Images

Asma Asad pohađala je školu u Engleskoj gde su je prijatelji znali kao Emu, običnu učenicu koja je duhovita i prijateljski nastrojena, iako povremeno sa kratkim fitiljem.

U Londonu je išla i na koledž nakon čega je na kratko postala investicioni bankar u Njujorku. Upoznala je Bašara al Asada u Londonu, 2000. godine su obnovili kontakt i ubrzo se u tajnosti venčali.

Tada je imala 25 godina, a Asad je u to vreme upravo postao predsednik posle smrti svog oca.

Kada je počeo sukob u Siriji postavilo se pitanje koliko Asma zna o delovanjima njenog muža. Supruge britanskog i nemačkog ambasadora tada su napravile video 2012. u kojem apeluju na nju da „preduzme rizik i otvoreno kaže ''zaustavite krvarenje, prestanite odmah''".

Foto: Guliver/Salah Malkawi/ Getty Images Foto: Guliver/Salah Malkawi/ Getty Images

- Ne može da se krije iza muža - rekle su.

Posle nekog vremena „Gardijan“ je objavio privatne mejlove bračnog para Asad, kao navodni dokaz da ona troši velike sume na nakit, odeću i dekoraciju kuće, ali i to koliko Asma i Bašar imaju blizak odnos.

- Ukoliko ostanemo zajedno prevazići ćemo ovo... Volim te - piše ona svom mužu u jednom mejlu, navodi „Gardijan“.

Asma al Asad u intervju za ruske medije kaže da je odbila sve ponude protivnika njenog muža da pređe kod njih.

- Ovde sam od početka i nikada nisam ni pomislila da bih mogla da pređem negde drugde. Da, ponuđeno mi je da napustim Siriju, tačnije da pobegnem iz nje. Te ponude uključivale su bezbednosne garancije i zaštitu za moju decu, čak i finansijske garancije. Ne treba biti genije pa shvatiti šta su ti ljudi stvarno hteli. To je bio nameran pokušaj da se poljulja samopouzdanje naroda u predsednika - kaže ona.

Foto: Guliver/Salah Malkawi/Getty Images Foto: Guliver/Salah Malkawi/Getty Images

Asma ima 41 godinu, majka je troje dece.

Osudila je u intervjuu sankcije protiv Sirije navodeći da one štete običnom narodu, kao i izveštavnje zapadnih medija koji, prema njenim rečima, ne pišu ništa o patnji civila u delovima zemlje pod kontrolom režima.

Kako kaže, slike smrti Alana Kurdija, sirijskog dečaka koji se udavio kod turske obale i čije telo je pronadeno na plaži, kao i krvavog i prašnjavog Omrana Darkneša posle jednog napada predstavljaju patnju izbegličke krize.

- Nema porodice u Siriji koja nije izgubila nekog voljenog. Danas roditelji više prisustvuju sahranama svoje dece nego njihovim venčanjima - kaže Asma Asad.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Homo Novo

    22. oktobar 2016 | 14:40

    Лепша од свих западних мама.

  • Putin R.S

    22. oktobar 2016 | 15:59

    Go..a Americka i Engleska. Svi koji se bore za svoju slobodu i suverenitet u svojoj drzavi i koji ne dozvoljavaju vama sa zapada da se mesate u unitrasnje poslove tih zemalja su ubice svog naroda. Dabogda se kod vas ponovilo sve ovo gde ste seme zla posejali, i u svakoj zemlji cemer i jad, glad i unistenje, ubistva i pljacke. Zlocinci ste kakvi vam nema ravni u univerzumu. Dabogda i vi oplakivali svoje kao sto smo svi mi oplakivali nase, dabogda vas zadesila zudbina sve ijedne zemlje koju ste unistili i opustosili za rad nekog tamo vaseg interesa (gasa, nafte, zlata, i drugih minerala i metala). Molim vas da objavite moj komentar.

  • Banja luka-hamburg

    22. oktobar 2016 | 15:57

    U tako teskoj situaciji odbaciti med i mlijeko zapada i ostati vjerna ideji braka i ljubavi e pa to je za Nobelovu nagradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA