BUDUĆNOST JE U IT SEKTORU! Srbija ulaže samo 62 evra, a Hrvatska 200 evra po glavi stanovnika

Jedno od rešenja je i povećanje upisnih kvota na fakultetima. Međutim, to neće rešiti problem ukoliko ne povećamo kapacitet učenika koji mogu da se upišu na ove fakultete, a to se može postići uvođenjem informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta - rekla je Matić

  • 2

Državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da Srbija ulaže 62 evra po glavi stanovnika u IT sektor, što je u rangu sa Rumunijom i Bugarskom, dok Hrvatska izdvaja 200 evra.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Softver i usluge su ono što donosi najveći deo profita IT kompanijama

- Država mora više ulagati - navelela je ona i naglasila da je razvoj IT industrije prioritet vlade i da se nedostatak stručnjaka može rešiti povećanjem upisnih kvota, uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta, ali i prekvalifikacijom kadrova.

SRBIJA U DRUŠTVU ŠVAJCARSKE, HOLANDIJE I SINGAPURA: Evo po čemu je ugledni američki internet portal izdvojio našu zemlju

Procene su da Srbiji u ovom momentu nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka, a Matić kaže da za rešenje tog problema postoji kratkoročni i dugoročni plan.

- Jedno od rešenja je i povećanje upisnih kvota na fakultetima. Međutim, to neće rešiti problem ukoliko ne povećamo kapacitet učenika koji mogu da se upišu na ove fakultete, a to se može postići uvođenjem informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta - rekla je Matić.

Foto: Promo Foto: Promo

Ona je objasnila da su sve to dugoročni planovi, a da se na kraće staze problem može rešavati prekvalifikacijom za programere, te da se godišnje edukuje 1.000 do 1.500 kadrova.

Srbija spada među vodeće zemlje, naglasila je ona gostujući na RTS, gde IT inženjeri, lekari napuštaju zemlje, odnosno one profesije koje su već deficitarne.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    23. oktobar 2016 | 13:21

    Pa Hrvatska je i tri puta bogatija od Srbije.

  • gaga

    23. oktobar 2016 | 12:38

    kad imas ovoliko politicara, odbora, agencija i boga pitaj cega sve jos nema ne mozes vise ni da odvajas.dok se sve to namiri malo sta ostane, a vala da im treba.....treba im.tu su nezasiti.......i zato nikada bolje nam nece biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA