POLJAKINJE TUKLE KIŠOBRANIMA KATOLIČKE AKTIVISTE: Žene protiv pooštravanja zakona o abortusu (FOTO) (VIDEO)

Tuča je izbila popodne u centru kod stanice metroa kada su katolički aktivisti bukom vuvuzela počeli da ometaju protest žena

  • 6

Hiljade Poljakinja izašle su na ulice u 100 gradova u Poljskoj, u Briselu pred sedište EU i u još nekoliko gradova da ponove Opštepoljski štrajk žena od 3. oktobra.

SVE ŽENE IZAŠLE NA ULICE POLJSKE: Odbijaju da rade i kućne poslove zbog najave potpune zabrane abortusa (FOTO) (VIDEO)

One su tada uzele slobodan dan, ostavile svoje domaće poslove i prepustile brigu o deci muževima, da bi demonstrirale protiv planova pooštravanja zakona o abortusu.

Ženama u Poljskoj je sada dozvoljen abortus u tri izuzetka - kada je ugroženo zdravlje i život majke, kada je plod teško oštećen i kada je trudnoća plod silovanja ili incesta.

U znatno manjem broju nego tokom prvog Crnog štrajka, kada su na ulicama širom Poljske desetine hiljada žena tražile svoja prava i zahtevale legalizaciju abortusa, Varšavljanke su u nedelju i danas tokom celog dana na raznim mestima organizovale proteste.

Tuča je izbila popodne u centru kod stanice metroa kada su katolički aktivisti bukom vuvuzela počeli da ometaju njihov protest.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poljakinje nisu oklevale da upotrebe i kišobrane po glavama katoličkih aktivista i policije.

Policija je uspela da razdvoji dve grupe kordonom i preostale su im samo verbalne čarke i uvrede nad glavama policajaca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ugledajući se na žene sa Islanda koje su u prvom takvom štrajku pre 41 godinu uspele da se izbore za svoja prava i smanje diskriminaciju, Poljakinje izlaze na ulice u nameri da spreče vladajuću konzervativnu stranku Pravo i Pravda da, zahvaljujući komotnoj većini u oba doma parlamenta, pooštri zakon o veštačkom prekidu trudnoće iz 1993. godine, ionako treći najrestriktivniji u Evropi i abortuse potpuno zabrani, čak i kada trudnici preti smrt.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    24. oktobar 2016 | 22:47

    Bravo za Poljakinje! Svako ima pravo na izbor!

  • Srboljub

    25. oktobar 2016 | 08:11

    Pa sad, pitanje je jako škakljivo. Pitanje izbora i pitanje prava? Zabranite nama muškima da pravimo decu pa ni žene neće biti ugrožene. Ili pravo izbora dajte ali i muškima i ženama. A ako država to jest društvo hoće decu neka im obezbedi normalan život.

  • Tanja jedna

    25. oktobar 2016 | 03:27

    Zabrana je odraz frustracije... Moje telo moje pravo... Zasto se koga tice moj zivot? Zato sto nema svoj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA