≫ 

SVETSKE AGENCIJE: Đukanović podnosi ostavku nakon 25 godina neosporne vlasti

Američka agencija podseća i da je Ðukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi i ističe da je on među balkanskim liderima najduže na vlasti

  • 13

Svetske agencije izvestile su danas da će dugogodišnji premijer Crne Gore Milo Ðukanović podneti ostavku na tu funkciju i da je njegov zamenik na čelu Demokratske partije Socijalista (DPS) Duško Marković kandidat te stranke za mandatara nove Vlade Crne Gore.

DPS: Duško Marković kandidat za mandatara nove vlade Crne Gore

AP navodi da Ðukanović sprema ostavku "posle više od 25 godina neosporne vlasti", ali napominje da je on u prošlosti dvaput podnosio ostavku, ali da se vraćao na vlast bilo kao premijer, bilo kao predsednik.

Američka agencija podseća i da je Ðukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi i ističe da je on među balkanskim liderima najduže na vlasti.

Dugogodišnju vlast Ðukanovića na mestu premijera ili predsednika naglašava i Rojters, koji dodaje da ga opozicija optužuje za autoritarizam i korupciju.

Britanska agencija primećuje da Ðukanović nije rekao da li će izaći iz politike, ili će ostati predsednik DPS-a.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

I AFP navodi da je Ðukanović dvaput podneo ostavku na funkciju premijera, ali ističe da je on ostao predsednik stranke, podsetivši da se on povukao sa čela vlade 2006. i 2010. godine, ali da se oba puta vratio na vlast posle dvogodišnje pauze.

Evo kako će izgledati crnogorska skupština (FOTO)

Agencije podsećaju da je Ðukanovićev DPS na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra osvojio 36 od 81 mesta u parlamentu, uz zaključak da su neophodni koalicioni pregovori kako bi se oformila vlada.

DPS je sinoć saopštio da je Duško Marković kandidat te stranke za mandata nove Vlade.

Predsedništvo DPS-a održalo je sednicu, kojom je predsedavao predsednik Milo Ðukanović, na kojoj je odlučeno da Glavnom odboru predloži Markovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    26. oktobar 2016 | 12:44

    Isao je i prije, ali, zapamtite, ovo je sunovrat ljigavog lopova.

  • Lilihip

    26. oktobar 2016 | 11:36

    Kad Filipu Vujanoviću istekne mandat Milo će da se kandiduje za predsednika.Ovo je sa razlogom uradjeno.Jer Filipu je ovo drugi mandat za redom i ne moze treci put da se kandiduje nego ce to naravno biti Milo, sve u svemu kuku nama kako god da okrene.

  • buda

    26. oktobar 2016 | 11:58

    Nova prevara...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA