ŠTA KLINTONOVI STVARNO HOĆE DA URADE S KOSOVOM: Albanci tvrde da je Bil svetac, a Hilari obožavaju. Evo i zašto (FOTO)

- Bil Klinton je svetac, koji nas je spasao od Miloševićeve nepravde, a pravo je čudo što je svet ovde intervenisao s obzirom da Kosovo nema ni dijamante, ni naftu, ni druge resurse - može se čuti od Albanaca na Kosovu

  • 57

Ljubav koju Albanci sa Kosova imaju prema Americi može se primetiti kada obratite pažnju na ulične znakove u Prištini. Jedna od ulica nosi ime Bulevar Džordža Buša i posvećena je bivšem predsedniku SAD koji je insistirao da Kosovo bude nezavisno.

HILARI JE OPASNOST, NE TRAMP: Suzan Saradon o kandidatima za predsednika SAD (VIDEO)

Iz te ulice se ulazi u Bulevar Bila Klintona i to je priznanje za čoveka kojeg Albanci jako cene. No Priština nija samo nazvala ulicu po njemu. Podignut mu je i spomenik u prirodnoj veličini, sa ispruženom rukom u znak dobrodošlice.

Bil Klinton je sam otkrio spomenik kada je bio u poseti Prištini 2009. godine. Međutim ovo obožavanje se ovde ne završava. Ono se proširuje na celu Klintonovu porodicu.

Samo nekoliko metara dalje nalazi se prodavnica ženske odeće po imenu Hilari.

- Mi veoma cenimo porodicu Klinton. Zahvaljujući njima svi su čuli ko su ljudi sa Kosova. Oni su čitavom svetu otkrili našu patnju - kaže Elda Morina, čija porodica godinama poseduje ovaj butik, kao i prodavnicu polovne odeće Hilari II.

Albanci sa Kosova smatraju da je gospodin Klinton okončao konflikt na Kosovu 1999. godine. On je takođe dopustio proteranima da se vrate u svoje domove, mada je porodica Morina bila među onima koji su ostali u Prištini.

- Bolujem od posttraumatskog stresa. U to vreme sam bila tinejdžerka i veoma ranjiva - kaže Elda.

Otvaranje butika je deo procesa vraćanja u normalu, a Eldin otac mu je dao ime Hilari u čast Hilari Klinton. Butik prodaje odeću koju preferira bivša državna sekretarka.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- To je klasičan stil. Hilari je žena sa vizijom i njena odeća to definiše - kaže ona.

Zahvalnost prema porodici Klinton i poštovanje prema SAD je duboko ukorenjena.

- Ovo divljenje je prisutno već decenijama. Bil Klinton je svetac, koji nas je spasio od Miloševićeve nepravde. To je pravo čudo, što je svet intervenisao ovde, a da Kosovo nema ni dijamante, ni naftu, ni druge resurse - kaže kosovksi ministrar spoljnih poslova.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

I dok Kosovo smatra da ima poseban odnos sa Klintonovima, drugi misle da je to jednostrana romansa.

- Bombardovanje 1999. godine se nije dogodilo samo da bi se prečilo proterivanje Albanaca sa Kosova kao što oni misle. Zapadne sile su želele da tamo uspostave određeni princip, da mogu da intervenišu bez uplitanja Saveta bezbednosti ako se dešava neka humanitarna kriza - kaže Andrea Kapusela, bivši međunarodni zvaničnik u Prištini.

Međutim neki američki zvaničnici su te odnose produbili na poslovnom nivou. Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt i specijalni izaslanik Džejms Perdju su bili uključeni u ponude za telekomunikacione kompanije u državnom vlasništvu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Bivši komandant NATO-a, general Vesli Klark, sada predsedava kanadskom energetskom kompanijom Enviditi. U avgustu vlada Kosova je predložila dogovor koji bi omogućio ovoj kompaniji da istražuje nalazišta uglja na trećini teritorije.

Dogovor treba da dobije odobrenje parlamenta, nakon što su poslanici opozicije tražli još informacija o ovom planu.

Uticaj SAD na Kosovu ne može oduvek da bude u korist ovog drugog. Bivši ambasador SAD u Prištini, Kristofer Del, lobirao je da se izgradi "patriotski autoput" u Albaniji.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- SAD ima ogroman uticaj na Kosovu, ali im nedostaje podsticaj da ga koriste u dugoročne svrhe. Tragedija je da je i u Evropskom interesu da se Kosovo razvija - kaže Andrea Kapusela.

Elda Morina kaže da ko god da pobedi na izborima u SAD biće u redu. Ali da će biti još bolje ako pobedi Hilari, jer se toj porodici Albanci za Kosova dive.

(Telegraf.rs/Izvor:bbc.com)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    27. oktobar 2016 | 13:56

    Da da boli nju za siptare hoce oni bogatstvo na kosovo

  • brana iz beča

    27. oktobar 2016 | 20:28

    hahaaa!! neka se prvo ti klintonovi simpatizeri prebroje koliko su umrli od raka !!

  • JAPANAC

    27. oktobar 2016 | 18:44

    GAMAD I KOROV...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA