CIA OTKRILA: EU će se raspasti do 2020. godine, a Evropa će se podeliti na tri dela. Evo u kom će biti Srbija!

Slična predviđanja iznela je i poznata američka nevladina organizacija "Stratfor"

Američki Nacionalni savet za informisanje, u saradnji sa CIA, objavio je "Mapu budućnosti 2020. godine". U ovom projektu, predviđa se da će se Unija raspasti, a Evropa bi trebalo da se podeli na tri dela.

BIVŠI ŠEF CIA ZADUŽEN ZA BALKAN: Velike su šanse da će se granice PONOVO MENJATI!

Zapadni blok bi činile Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Irska, Austrija, Italija, Španija, zemlje Beneluksa i Skandinavija.

Druga unija nazvana je Nova Evropa sa članicama Estonijom, Letonijom, Litvanijom, Češkom, Slovačkom, Poljskom, Mađarskom, ali i Hrvatskom i Slovenijom na jugu, preko kojih bi „katolička istočna Evropa“ imala izlaz na Mediteran. Atlantski savez bi, prema projekcijama Amerikanaca, trebalo da ima kontrolu nad ovim delom Starog kontinenta.

Istočnom Evropom, odnosno Pravoslavnom unijom gospodariće Rusija, a sačinjavaće je Ukrajina, Belorusija, Gruzija, Moldavija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Srbija, Crna Gora, ali i BiH (prevagu će odneti postojanje Republike Srpske). Kada je Albanija u pitanju, procene su podeljene: ili će je Rusi svojim kapitalom približiti istočnoj Evropi ili će Tirana i dalje ostati pod patronatom NATO i SAD.

Slična predviđanja iznela je i poznata američka nevladina organizacija "Stratfor". Pored Rusije kao regionalne sile (Istok), „Stratfor“ smatra da će se EU uskoro raspasti na dva dela: bogatiji zapad i grupu malih zemalja centralne Evrope, koje će se vojno prikloniti Vašingtonu. Pravoslavna unija ili skraćeno Vizantija neće nastati zbog pravoslavnog „bratstva“, već će to biti „gasna unija“, čiji je osnovni motiv formiranja, novac!

Printskin: Google Maps, Wikipedia Printskin: Google Maps, Wikipedia

Da li se ovim prognozama može verovati?

Geopolitički stručnjaci se slažu da dolazi vreme višepolarnog sistema, sa nekoliko centara moći i da SAD i NATO ubuduće neće voditi glavnu ulogu na svetskoj sceni. Trebalo bi se samo prisetiti prošlogodišnjih želja NATO saveza, kao što su postavljanje antiraketnog štita u Češkoj i Poljskoj i širenje alijanse na Gruziju i Ukrajinu. Ove teme, u Vašingtonu i Briselu danas gotovo da više niko i ne pominje!

Uostalom, kada je francuski političar Emanuel Tod predvideo raspad Sovjetskog Saveza 1976. godine, petnaest godina pre nego što se to dogodilo, ljudi su se smejali. Danas, kada se govori o mogućem kraj EU, smeha nema.

"Nabuko" po strani

Sve je izvesnije da Rusija postaje apsolutni gospodar energenata. Gasovod „Nabuko“, projekat vredan više milijardi evra, koji je trebalo da smanji zavisnost EU od ruskog gasa, skinut je sa spiska prioriteta Brisela i to na insistiranje Angele Merkel, nemačke kancelarke.

Smrtonosni udarac ovom projektu zadao je nedavni dogovor azerbejdžanskog rukovodstva i ruskog „Gasproma“ prema kojem se Azerbejdžan, od koga se očekivalo da postane glavni snabdevač „Nabuka“, opredelio za gasni savez sa Moskvom.

Evroazija i gasovod od 2018-te

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Podsećamo, turski predsednik Erdogan nedavno je tokom posete Vladimira Putina Turskoj potpisao sporazum o realizaciji “Turskog toka“, čiji bi jedan krak trebalo da prođe kroz Makedoniju.

Mnogi vojni analitičari i zvaničnici Moskve saglasni su da je saradnja Makedonije i Rusije u izgradnji gasovoda bila motiv Zapada da prošle godine izazove krizu i ohrabri šiptarske teroriste koji su izvršili napad u Kumanovu.

Analitičari strahuju da bi sličan scenario mogao da se ponovi sledeće godine kada se očekuje povratak džihadista iz regiona nakon pada “Islamske države“ u Siriji i Iraku, što je i motiv dolaska šefa tajnih službi RF Petruševa, koji će danas nakon jučerašnjeg sastanka sa Nikolićem, obaviti razgovore i sa Vučićem na tu temu.

Eksperti su saglasni da će slika o budućnosti biti jasnija nakon predsedničkih izbora u Rusiji 2018, na kojima se prema njihovim rečima očekuje “ubedljiva pobeda“ Vladimira Putina.

Nakon toga predviđa se nova ekonomska i politička ofanziva Kremlja, u kojoj bi Putin za 4 godine trebalo da završi projekat "Evroazijskog saveza" čiji bi i Srbija bila član, a Beograd jedna od 4 prestonice.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, RTS, Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zee

    29. oktobar 2016 | 00:44

    A kad će doći red na Ameriku da se raspadne? Oni ne žele jaku Evropu i pokušaće da je rasture da bi i dalje bili najjači ali im i Rusija smeta. Jednom su uspeli da rasture SSSR ali sad neće to ići tako lako.

  • Nikolas

    28. oktobar 2016 | 21:49

    PROCITAJTE OVO EU FANATICI I AMERICKI BOTOVI!!!! TO VAM JE PLAN CIJE!!!!!

  • Patriota

    28. oktobar 2016 | 21:55

    Daj boze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA