HRVATSKA IZABRANA ZA ČLANICU VEĆA ZA LJUDSKA PRAVA UN, Rusija ispala!

Više od 80 humanitarnih i organizacija za ljudska prava pozvalo je članice da UN-a da glasaju protiv Rusije zbog vojne podrške sirijskom predsedniku Bašaru Al-Asadu u ratu u Siriji

  • 75

Hrvatska je u petak po prvi put izabrana za članicu Veća za ljudska prava UN-a, sopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, dok dosadašnja članica Rusija nije dobila poverenje Opšte skupštine UN-a.

NVO: Rusija da ne bude u Savetu UN za ljudska prava zbog Sirije

Hrvatska je izabrana za članicu veća na trogodišnje razdoblje od 2017. godine do 2019. godine, stoji u saopštenju.

Veće za ljudska prava ključno je međuvladino telo uspostavljeno rezolucijom Opšte skupštine UN-a 2006. godine, sa mandatom jačanja zaštite ljudskih prava na globalnom nivou, kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama sveta.

Svih 193 država članica UN-a glasalo je o popunjavanju 14 mesta u tom odboru od 47 država kojem je cilj nadgledanje i istraživanje kršenja ljudskih prava širom sveta.

Opšta skupština je umesto dosadašnje članice Rusije odabrala Hrvatsku i Mađarsku kao predstavnike istočne Evrope, što je veliki udarac za Moskvu koja od 2006. godine samo jednu godinu nije bila članica tog veća.

Više od 80 humanitarnih i organizacija za ljudska prava pozvalo je članice da UN-a da glasaju protiv Rusije zbog vojne podrške sirijskom predsedniku Bašaru Al-Asadu u ratu u Siriji.

PUTIN: BOMBARDOVANJE SRBIJE JE SAMOVOLJA AMERIKE - SAD su upotrebile vojnu silu i zaobilazile Povelju UN

Rusija, Hrvatska i Mađarska, tri države koje su se takmičile za dva regionalna mesta, dobile su 112, 114, i 144 glasa.

U Veću je sa 152 glasa ponovo izabrana Saudijska Arabija, kao i Kina, Kuba i Egipat, države koje su optuživane za kršenja ljudskih prava.

Osim Hrvatske, članice su po prvi put postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan,  Juznoafrička Republika, Tunis i SAD.

Hrvatska će se svojim članstvom aktivnije uključiti u globalno delovanje na području ljudskih prava, kako prema aktuelnim trendovima i izradi novih standarda u zaštiti ljudskih prava, tako i u odnosu na podizanje svesti o potrebi jačanja njihove zaštite u zemljama u kojima je kršenje ljudskih prava i klima nekažnjavanja pretnja građanima, kažu na Zrinjevcu.

Prioritetne aktivnosti Hrvatske biće i tematski usmerene na borbu protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, kao i na učinkovitu zaštitu svih žrtava u sukobima štiteći dostojanstvo i pravo na život svake ljudske osobe, navodi se u saopštenju. Dodaje da je članstvo u veću ujedno i prilika Hrvatskoj za širenje primera dobre prakse u domenu zaštite ljudskih prava.

(Telegraf.rs/Izvor:Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    29. oktobar 2016 | 18:11

    A ono što je najparadoksalnije; mala Hrvatska ostavila iza sebe veliku Rusiju! Dakle- umjesto ranije Rusije, sada izabrana Hrvatska! Gdje ste sada rusofili i hrvatomrsci; da ovo prokomentirate? Nego- moguće da vi ovaj članaka ne primjećujete; jel da?!

  • Jole-HR

    29. oktobar 2016 | 16:31

    U HR je 8 zastupnika manjina od toga 3 iz redova stranke Pupovca,u svakoj HR vladi što potpredsjednika što u raznim odborima 30 posto je Srba,vi do ovih izbora nikad Hrvata niste imali u skupštini. Lako je za nas,što se tiče manjiskih prava imat ćete i već imate problema sa zahtjevima Rumunja,Bugara i Mađara..

  • Biba

    29. oktobar 2016 | 11:58

    Rusi i ljudska prava.... Terajte ih u Sibir!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA