MARIJA Z. VIŠE NE MOŽE DA ĆUTI: Došao je kući pijan, dohvatio je palicu i počeo da me udara po glavi i telu

Policija je podnela 1.500 krivičnih prijava protiv nasilnika što je 150 više nego ranije

  • 7

Na teritoriji Vojvodine nasilje nad ženama je u zabrinjavajućem porastu. Policija je dobila skoro duplo više poziva u pomoć nego ranijih godina.

STAVITE TAČKU NA NASILJE: Podelite svoju priču i pomozite drugim ženama

Prošle godine policija je dobila skoro 8.200 poziva u pomoć zbog nasilja u porodici, gde su 80 odsto slučajeva žrtve bile žene. Ova brojka inače se kretala od 4000 do 5000 poziva, a nažalost isti crni trend povećanja poziva nastavljen je i ove godine.

Marija Z. je razvedena od svog supruga i kaže da je nasilje trpela dve godine, pre svega zbog male ćerkice, dok je jednu noć muž skoro nije ubio.

- Došao je kući pijan, dohvatio je palicu i počeo da me udara po glavi i telu, a onda me ščepao rukama za vrat i skoro ugušio. Osvestio se iz ludila tek kada je video da sam sva u krvi. Razbijena mi je glava i imala sam hematome po celom telu. Pokušavam da zatvorim nasilnika već godinu dana, ali bez uspeha. Sudski postupak zbog nesaradnje policije kasni - kaže Marija.

SRAMOTA ME JE DA PRIČAM O TOME ŠTA MI JE SVE RADIO: Ispovest žene koju je muž jezivo maltretirao

Prošle godine je u Vojvodini evidentirano 3000 žena žrtava nasilja i 900 muškaraca, većinom maloletnika. Broj žena porastao je za čak 72 odsto, a broj muškaraca više nego duplo.

Domovi zdravlja zabeležili su da je pretučeno čak i devet trudica te tri žene sa invaliditetom.

- Ovoliki broj prijava je posledica veće svesti žena, ali je povećan i broj nasilja - rekla je Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinska ombudsmanka.

- Za tumačenje ovih činjenica potrebna nam je veća diskusija i ne možemo tek tako da zaključujemo, ali ovi podaci nedvosmisleno govore da insitucije evidentiraju veći broj prijava. Za početak možemo zaključiti da je veća svest ljudi da treba da prijave batine ali verujem i da je nasilje u porastu – izjavila je ombudsmanka.

Posebno je zabrinjava duplo veći broj prijava gde su supružnici ženama pretili ili koristili oružje, a takvih je bilo čak 56. Policija je podnela 1500 krivičnih prijava protiv nasilnika što je 150 više nego ranije. Ono što je i dalje ostalo nažalost isto je da je policija nakon prijava u čak 80 odsto slučajeva izricala samo upozorenja.

Aniko smatra da ovakav podatak može samo doprineti nastavku i ponavljanju nasilja u porodici, te zahteva strožije mere već pri prvom intervenisanju policije.

Koliko su žrtve nezaštićene i prepuštene sebi govori i podatak iz sudova gde u 80 slučajeva postupak pokreću one same, a ne državni organi. Poražavajuća je i brojka da je u 2015. godini u Vojvodini izrečeno samo 10 mera bezbednosti radi zaštite nasilja u porodici.

(Telegraf.rs/ Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    2. novembar 2016 | 20:13

    Lepo jedan komentator juce rekao,kako majke lose vaspitavaju sinove i u pravu je.Ne dao Bog da mi neciji majmun nevaspitani digne ruku na cerku,prvo bi njegovu mamu dobro protresla ,jer ga nije vaspitala,a njega bi moj muz smestio u gipsano korito.Pa nismo mi rodile cerke,da bi se necije govedo izivljavalo.Vec sam pisala o tome,kako je moju sestu od tetke muz prebio,u osmom mesecu trudnoce,jer je kasnila sa pijace,a njemu se bas mnogo jeli mladi krompirici.A moja rana ne zarasta,moj Jovan bi sad imao 22 godine,i sa sestricama svojim uzivao u mladosti.Ja to necu da dozvolim da se desi mojoj deci.

  • Knjaz miloš

    2. novembar 2016 | 19:21

    Hrabri tipovi........

  • Radmilo

    2. novembar 2016 | 20:03

    Hrabri, al kad bi se zezali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA