≫ 

OVO BI MOGAO DA BUDE SLEDEĆI PREDSEDNIK AMERIKE, a nije ni Hilari ni Tramp (FOTO) (VIDEO)

Hilari Klinton je, dok je bila državna sekretarka, imala privatni server u podrumu svoje kuće, koji nije koristila samo za ličnu korespondenciju, nego i za službene potrebe kao šefica američke diplomatije, što bi moglo da je košta gubitka mesta lidera SAD ako bude izabrana 8. novembra

  • 4

Izbori koji će odlučiti ko će biti sledeći predsednik SAD održavaju se u utorak 8. novembra, a birači će glasati između kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa, i kandidata Demokrata Hilari Klinton. Mnogi analitičari se slažu da će glasači birati između dva zla. Ipak, kako se sve više probližavaju izbori, Klintonovoj "gori pod nogama" zbog ponovnog otvaranja istrage FBI o mejlovima koje je slala sa privatnog servera dok je bila državna sekretarka. A to bi moglo da znači i da ukoliko bude izabrana, a potom i optužena da je prekršila zakon, ne bude dugo na mestu predsednika SAD.

MRAČNA TAJNA HILARI KLINTON: Evo šta se stvarno krije u njenim mejlovima (FOTO) (VIDEO)

Zvaničnici FBI teško da će uspeti da okončaju pregledanja novih mejlova koji bi potencijalno mogli da budu vezani za istragu o privatnom serveru Klitonove pre izbora 8. novembra.

Neimenovani zvaničnici su američkoj TV mreži CNN kazali da bi inicijalni posao na katalogizaciji mejlova glavne saradnice Klintonove Hume Abedin, koji su pronađeni u laptopu njenog supruga bivšeg kongresmena Entonija Vajnera sa kojim se Abedinova razišla, mogao da bude okončan u narednih nekoliko dana.

- Mi smo svesni pritiska koji je na nama - rekao je jedan od zvaničnika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Hilari Klinton je dok je bila državna sekretarka imala privatni server u podrumu svoje kuće, koji nije koristila samo za ličnu korespondenciju nego i za službene potrebe kao šefica američke diplomatije. Iako nije ta praksa zabranjena, problem je to je isključivo koristila privatni mejl server, a ne onaj Stejt departmenta koji je sigurniji i manje ranjiv na napade hakera.

VELIKI OBRT U AMERICI, TRAMP PRVI PUT VODI: Hilari naglo pada zbog afera, a evo šta kažu kladionice

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

FBI se u svojoj istrazi koncentrisao na pitanje je su li strogo poverljive državne informacije prolazile preko njenog privatnog servera. I ako jesu, je li državna sekretarka time prekršila zakon. A u tom bi slučaju mogla i krivično odgovarati.

Ukoliko bi se to desilo, a ona bude već izabrana za sledeću predsednicu SAD, morala bi da se povuče sa mesta lidera zemlje. Na mesto predsednika SAD automatski bi bio postavljen potpredsednik, što bi u ovom slučaju bio Tim Kejn. Ukoliko ste gledali seriju "Kuća od karata", sigurno se sećate kako je Frenk Andervud ostvario svoju želju da postane predsednik SAD i kako američki politički sistem funkcioniše.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kejn, senator iz Virdžinije, bivši je guverner te države i gradonačelnik Ričmonda, a od početka je bio među favoritima za njenog potpredsednika. Klintonova ga je izabrala zato što bi mogao da joj pomogne da pobedi u saveznim državama Virdžinija i Florida, što bi joj praktično osiguralo pobedu.

Kada ga je predstavila za svog zamenika, rekla je da je čovek koji je posvetio život borbi za socijalnu pravdu. Klintonova je procenila da Kejn može da privuče hispanike, afroamerikance, ali i umerene i nezavisno orijentisane glasače.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

OVOG ČOVEKA HILARI KLINTON VOLI VIŠE OD BILA: On je opasniji nego što mislimo (FOTO) (VIDEO)

Kejn je stekao poštovanje jer se kao senator više puta uspešno dogovarao sa republikanskim kolegama, a sa senatorom Tedom Kruzom se druži i privatno. Na njega, međutim, skeptično gleda levi deo Demokratske partije kojoj se ne sviđa Kejnova podrška slobodnoj trgovini i Vol stritu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kejn podržava Transpacifičko partnerstvo i deregulaciju banaka, i protiv abortusa je. Tim Kejn je u svoju odbranu rekao da je on lično protiv abortusa, ali da podržava demokratsko pravo žena da same o tome odluče.

Kejn potiče iz radničke porodice, otac mu je bio varilac, a majka nastavnica. Tečno priča španski jezik, koji je naučio kao pomoćnik jezuitskih misionara u Hondurasu, i koji je demonstrirao u nekim javnim obraćanjima. Diplomirao je prava na Harvardu, kao advokat se bavio građanskim pravima, i bio je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ričmondu. Kao student na Harvardu upoznao je En Brajton Holton, ćerku bivšeg guvernera Virdžinije, sa kojom danas ima troje dece.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA