≫ 

BAHATIM UČENICIMA NIKO NE MOŽE NIŠTA: Nastavnicima zabranjeno da ih izbace s časa, a nasilja u školi sve više (FOTO)

- Tek nakon upisivanja u napomenu, razredni starešina pokreće dalje vaspitno-disciplinske mere - objašnjava predsednik Udruženja nastavnika "Vet forum" Nebojša Jelisavčić

  • 66

Psovke, pljuvanje, gađanje kredom, papirima i batinanje profesora postalo je sve češća pojava, a kako je to uredio Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja donet 2009. godine, toga će biti sve više. Barem tako deluje uzimajući u obzir broj napada učenika na profesore poslednjih godina. Zakon ograničava prosvetne radnike da se adekvatno zaštite jer jedino što mogu trenutno da urade je da onog koji ih ometa, upišu u napomenu. A svedoci smo sve više nasilja u školama, da ne spominjemo slučaj od pre nekoliko dana kada je učenik nasred časa izvukao nož!

Ubo ga nožem na času muzičkog, jer je dobio šamar: Razlog krvave borbe u Pazaru je prevlast u odeljenju (FOTO) (VIDEO)

Svaka škola donosi Pravilnik o ponašanju i disciplinskoj odgovornosti učenika u kome je detaljnije objašnjeno šta deca smeju, a šta ne, dok je postupak ocenjivanja vladanja definisan zakonom i Pravilnikom o ocenjivanju učenika osnovne i srednje škole.

- Nastavnik nemirnog đaka može samo da upiše u napomenu u dnevnik. Niti može da ga udalji sa časa, niti da ga pošalje kod direktora, niti da mu da jedan iz vladanja. Tek nakon upisivanja u napomenu, razredni starešina pokreće dalje vaspitno-disciplinske mere - objašnjava predsednik Udruženja nastavnika "Vet forum" Nebojša Jelisavčić.

Foto: Printskrin: YouTube / Paul Erdos Foto: Printskrin: YouTube / Paul Erdos

Tačnije, kako navodi, nakon opomene odeljenskog starešine sledi ukor starešine i ocena četiri iz vladanja, ako ni to ne da rezultate - ukor daje odeljensko veće, što automatski znači tri iz vladanja i pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka. Krajnje vaspitne mere su ukor direktora (ocena dva), potom ukor nastavničkog veća (jedan) i izbacivanje iz škole.

- Da biste nemirnog učenika kaznili jedinicom iz vladanja, potrebno je da se pre toga povede niz disciplinskih postupaka. A izabaciti ga iz škole je skoro nemoguće. I kad sve krene po proceduri, inspekcija ospori ponešto insistirajući na postupnosti mera. Zakon je taj koji dozvoljava đacima da se ponašaju sve gore - ističe Jelisavčić.

Foto: Printskrin: YouTube / Paul Erdos Foto: Printskrin: YouTube / Paul Erdos

NEMAJU PRAVO DA ODUZMU MOBILNI, ALI MOGU DA IM ZABRANE ODLAZAK NA EKSKURZIJU

Prema rečima Jelisavčića, zakonom nije dozvoljeno da učenik razgovara telefonom na času ili šalje poruke i profesor može da mu oduzme aparat, međutim, ako se učenik opire i ne želi da ga preda, onda nastavnik "lako može biti optužen za nasilje nad njim" što zakon u tom delu ne čini u potpunosti primenjivim.

Ipak, razredni starešina može da uskrati đaka za jednu od retkih omiljenih aktivnosti, a to je odlazak na ekskurziju, u slučaju da "pravi probleme", ima više neopravdanih ili smanjenu ocenu iz vladanja.

Ranija statistika pokazuje da su napadi najčešći u prvom i drugom razredu srednje škole, a najčešći period je na tromesečju, polugodištu i na kraju školske godine zbog zaključivanja ocena.

ŠTA NAM JE ČINITI?

Kad samo pomislimo kako se zaokrenula situacija odranije kad je profesor bio uvažavan do toga da ga danas postrojavaju svi - od učenika preko roditelja do uprave škole.

Kako je moguće rešiti nasilje u školi i vratiti dostojanstvo ljudima koji rade tamo? Na stranu što se jedino školstvo iz godine u godinu menja i usavršava - kako rešiti problem nasilja? Oodgovore ostavite u komentarima.

(s. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    6. novembar 2016 | 15:47

    Osnovati " Kurs " za Prevaspitavanje Roditelja ! Sve se Iznosi I Donosi iz Kuce !

  • Mostar

    6. novembar 2016 | 15:05

    Dvije im iza usiju pa da vide onda. Kakvi zakoni kakvi bakraci. Na ovaj nacin pravimo od njih kretene i probisvjete.

  • lidija

    6. novembar 2016 | 15:24

    Nastavnici su prepusteni sami sebima, snadji se kako znas i umes. Vratiti zakon iz 80_tih,uvesti red i medju nastavnicima koji se sve vise utrkuju da budu"omiljeni nastavnik", pa dozvoljavaju djacima da svasta pricaju, rade... i u tome ih ohrabruju. Naravno sistem vrednosti je poremecen, pa nastavnici "starog kova" jos uvek se sami bore, ali ako se sistemski nesto ne promeni, ode nam omladina u propast. To se valjda ocekuje od ove izmorene Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA