Izbori u Francuskoj: Ubedljiva pobeda levice

Ukoliko socijalisti Fransoa Olanda osvoje komotnu većinu, to će značiti da će novi francuski predsednik moći da nametne porez bogatima i da ublaži mere stroge štednje

  • 0

Francuski socijalisti Fransoa Olanda i njihovi saveznici su, prema anketama, osvojili u prvom krugu parlamentarnih izbora apsolutnu većinu.

Prema prvim anketama, socijalisti će brojati od 283 do 329 poslaničkih mandata, dok će njihovi saveznici Zeleni uzeti od 12 do 18 mesta u parlamentu.

Parlamentarni izbori se organizuju po dvokružnom većinskom sistemu. Oko 46 miliona Francuza s pravom glasa bira 577 poslanika.

Desničarska Unija za narodni pokret Nikole Sarkozija osvojila između 210 i 263 mesta u parlamentu.

Od ukupno 577 poslaničkih mesta, socijalisti i njihovi saveznici iz Radikalne levičarske partije nadali su se da će osvojiti najmanje 289 da bi imali većinu.

Ukoliko socijalisti osvoje komotnu većinu to će zasigurno značiti da će novi francuski predsednik moći da nametne porez bogatima i da ublaži mere stroge štednje.

To će ujedno i umanjiti uticaj konzervativaca, a krah krajnje desnice svedoči da je uspeh Marin le Pen samo vezan za nju kao kandidata, a ne i slaganje sa imigracionom politikom i pitanjem muslimana.

Posle glasanja u prvom krugu, Francuzi će na birališta izaći ponovo nedelju dana kasnije, 17. juna, istog dana kada će se i u Grčkoj održati ključni parlamentarni izbori, što će se, sve zajedno, odraziti i na budućnost Evrope.

(D.Z./Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA