Zajednička vežba Srba, Rusa i Belorusa nastavljena padobranskim skokovima (FOTO)

Vežba će sutra biti nastavljena na strelištu "Orešac", a 9. novembra na Pasuljanskim livadama

  • 7

Na aerodromu Kovin danas je u okviru zajedničke vežbe "Slovensko bratstvo 2016" u kojoj učestvuje više od 700 pripadnika Vojske Srbije, ruskih vazdušno - desantnih snaga i oružanih snaga Belorusije izvršen padobranski desant.

Kad se udruže VOJSKA SRBIJE, RUSIJE I BELORUSIJE, nema jačih: "Slovensko bratstvo" GRMI (FOTO) (VIDEO)

Vežba će sutra biti nastavljena na strelištu "Orešac", a 9. novembra na Pasuljanskim livadama.

Na vežbi koja je trajala oko sat vremena, a čiji je cilj unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka, za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju, prikazan je desant oklopnog transportera BMD-2 iz aviona IL-76 i realizovani su padobranski skokovi pripadnika ruske i beloruske vojske iz "Iljušina 76", sa desantnim i padobranom tipa krilo.

Skokove su izveli i pripadnici 63. Padobranskog bataljona iz helikoptera MI-17, a finalna aktivnost na aerodromu Kovin bio je helikopterski desant pripadnika beloruskih oružanih snaga i srpske specijalne brigade iz helikoptera MI-8 i MI-17.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pripadnici oružanih snaga sve tri zemlje ocenili su današnje zadatke odličnom ocenom, a brigadni general Zoran Veličković, komandant specijalne brigade, rekao je da se danas moglo videti kako tri vojske, koje govore različitim jezicima i nose različite uniforme, uspešno sarađuju na realizaciji zadataka protivterorističke borbe.

RUSKI PADOBRANCI STIGLI U SRBIJU: "Slovensko bratstvo 2016" može da počne

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mi ćemo nastaviti ovakve vežbe u sklopu međunarodne vojne saradnje, a sve u cilju bezbednosti naše države i mira u svetu - rekao je Veličković.

On je napomenuo da je danas počela vežba "Slovensko bratstvo" i to u lošim vremenskim uslovima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Rusije general major Poljgujev Olegolegović kazao je novinarima da je desentiranje "prošlo kako treba" i da su svi izvršili zadatke sa odličnom ocenom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Sa ruske strane izvršili smo desantiranje ličnog sastava i borbene tehnike u teškim meteo uslovima - rekao je on dodajući da je učestvovalo više od 80 pripadnika ruskih snaga.

Prvi zamenik načelnika štaba komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije pukovnik Oleg Ivanović Pejčevski zahvalio je oružanim snagama Srbije što su im omogućili da učestvuju u vežbi Slovensko bratstvo.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nama je vrlo bitno ovo iskustvo zato što sledeće godine hoćemo da se ove vežbe održe u Belorusiji. Nadam seda će postati tradicija - rekao je Pejčevski.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je dodao da je rukovodstvo vežbe ocenilo dejstva ruskih, beloruskih i srpskih snaga kao odlične, hrabre i jake što je, kako je ocenio, bitno za buduću saradnju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U vežbi "Slovensko bratstvo 2016" je učestvovalo 212 pripadnika vazdušno desantne vojske oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Od naoružanja i vojne opreme na vežbi su korišćeni avioni "Iljušin IL-76", helikopteri MI-8, MI-17, "Gazela" i "Gama", borbena vozila pešadije (BVP-80), oklopni izviđački automobili (BRDM-2), okloni transporteri (BMD-2), policijska borbena vozila, samohodne haubice 122 mm, kvadricikli i druga sredstva.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Inače, vežba "Slovensko bratstvo 2016" predstavlja nastavak saradnje između vazdušno desantnih jedinica oružanih snaga Rusije i specijalne brigade Vojske Srbije započete izvođenjem vežbe "Srem 2014" na poligonu "Nikinci" u Srbiji.

Prošle godine, vežba je izvedena na teritoriji Rusije pod nazivom "Slovensko bratstvo 2015", na kojoj su, pored oružanih snaga Rusije i Srbije, prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Belorusije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pripadnici oružanih snaga Rusije i Belorusije boraviće u Srbiji do 14. novembra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NIGHTRAIN

    7. novembar 2016 | 19:16

    Drzi se Rusije .

  • Nbg

    7. novembar 2016 | 19:26

    Spremte se Spremte....

  • ATIMUS

    7. novembar 2016 | 18:48

    I kada odu rusi belo rusi srbi vratite se u devedesete pa se zabavljajte sancijama bombama ....da mi braca rusi malo odahnu od zapada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA