OBELEŽENA GRADSKA SLAVA U KOSOVSKOJ MITROVICI: Liturgijom, litijom i sečenjem slavskog kolača obeležen Mitrovdan (FOTO)

Čestitajući slavu Mitrovčanima i mnogobrojnim gostima vladika Teodosije je rekao da je Bogoljublje preduslov svih ljubavi, a Hristos nezamenjiva meri te ljubavi, koja se pokazuje praštanjem

  • 0

Liturgijom, svečanom litijom i sečenjem slavskog kolača Kosovska Mitrovica, Svetim velikomučenikom Dimitrijem branjeni grad danas je proslavio hramovnu i gradsku slavu – Mitrovdan.

DANAS SLAVIMO MITROVDAN: Obavezno pogledajte u nebo i po OVOME ćete znati kakva zima nam dolazi!

Svetu arhijerejsku liturgiju u sabormnom hramu Svetog Dimitrija služio je episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Čestitajući slavu Mitrovčanima i mnogobrojnim gostima vladika Teodosije je rekao da je Bogoljublje preduslov svih ljubavi, a Hristos nezamenjiva meri te ljubavi, koja se pokazuje praštanjem.

- Današnji praznik koji slavimo u gradu koji nosi ime velikomučenika Dimitrija i ovaj hram na ovoj gori da svima svetli u gradu i šire nas podsećaju da treba da budemo poput svetog Velikomučenika Dimitrija i ostalih svetitelja i ratnika poput Svetog Georgija ili Svetog Merkurija koji mogu da nam budu uzor, jer su bili svesni da je njihova snaga, ne u oružju koje nose u rukama, već u veri i ljubavi sa kojom su odlazili u borbe – rekao je vladika Teodosije i naglasio da je Gospod pripovedao da imamo ljubav kojom treba da pobedimo neprijatelja i mržnju koju drugi ljudi ili narodi imaju prema nama, kako i naš narod kaže "ko tebe kamenom ti njega hlebom".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Verujemo i nadamo se da će Gospod i nama darovati te snage da mi verom i ljubavlju pobedimo svako zlo u ovom svetu - rekao je vladika.

Nakon liturgije, od hrama Svetog Dimitrija krenula je litija, čiji je smisao sa da ukrepi jedinstvo i prizove blagoslov Božiji na domove, da umnoži zemaljsko i nebesko izobilje ljudima koji žive u ovom gradu i onima koji se sabiraju u svetom hramu.

U centru grada kod spomenika svetom Knezu Lazaru prerezan je slavski kolač, i prisutnima podeljena slavska pogača sa zlatnikom. Zlatnik sa likom Svetog Dimitrija izvukla je devojčica Valentina Frtunić iz Kosovske Mitrovice koja danas slavi krsnu slavu i u svom domu.

Proslavi gradske slave su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Dušan Kozarev i Damjan Jović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kao što ste u vreme sukoba pokazali zajedništvo i da ste najhrabriji deo našeg naroda, tako se nadam da ćete u narednim godinama, biti u prilici da u miru gradite prosperitet za buduće generacije koje će se rađati u Kosovskoj Mitrovici - rekao je Jović čestitajući slavu Mitrovčanima I dodao da je njihov grad, Kosovska Mitrovica tvrđava bez zidova, koju drži nepokolebljiva volja naroda da ni za korak ne ustukne sa ovh prostora.

Ispred lokalne samouprave, građanima su slavu čestitali predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i gradonačelnik Goran Rakić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vasa Jelić uručio, povelju počasnog građanina Kosovske Mitrovice i severa pokrajine predsedniku Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije Republike Srpske Miloradu Arlovu.

- Ovo je priznanje ne samo meni, već svom narodu Republike Srpske bez kojeg ne bih mogao ništa - rekao je Arlov koji je danas 71. put na Kosovu i Metohiji.

Proslava gradske slave završena je trpezom ljubavi u porti hrama Svetog Dimitrija.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA