SVE GREŠKE BARAKA OBAME: Kako je 8 godina njegove vladavine stvorilo moćnog Donalda Trampa (VIDEO)

Uostalom, sve su već probali pa što se ne bi okrenuli onome što Tramp naziva "demokratskim socijalizmom"

  • 6

Osmogodišnja vladavina Baraka Obame utabala je put uspešnom biznismenu, radikalnom reakcionaru Donaldu Trampu da postane predsednik Amerike na izborima 2016. godine. 

Barak Obama je pobedio na američkim izborima pre osam godina, u novembru 2008. godine. Jutro nakon izbora bilo je prepuno uzbuđenja i napetosti, isto kao i ovo danas. Na Foks Njuzu su pokušavali da se drže hrabro ali su jedva sakrivali ozlojeđenost i bes. Na liberalnoj mreži MSNBC bili su u stanju potpune ekstaze.

PUTIN ČESTITAO TRAMPU POBEDU: Evo šta je veliki Rus poručio novom predsedniku Amerike

Mnogi  koje su intervjuisali su u suzama pričali koliko taj dan znači za njih. Ali činjenice su pokazale da čudotvorac Obama ipak nije postigao koliko su očekivali. Većina je verovatno razočarana.

Amerika je bila besna nakon dva mandata koje je imao Džordž Buš. Finansijska kriza 2008. godine, kolaps braće Leman bili su poslednji udarci koji su prethodili Obaminoj vladavini.

Amerika je zatim čekala da Obama počne da govori inteligentno i povuče neke praktične korake ne bi li izvukao državu iz stanja u kojem se nalazila, ali čekala je uzaludno. "Obamina kampanja je bila odlična poezija, ali je njegova vladavina ostala samo loša proza", ovaj kliše je danas postao relevantan.

Obama je umeo s rečima, ali njegove reči nisu donele mnogo. Umeo je da privuče pažnju i pobedio je Hilari Klinton koja je i tada bila arogantna i dosadna, starog republikanca Džona Mekejna, omrženu figuru u medijima i Saru Palin za koju nije bilo mnogo nade.

Dok su braća Leman propadali politički lideri, uključujući i predsedničke kandidate, sastali su se da rasprave tadašnju situaciju i nađu rešenja. Tom prilikom Obama se nije izjasnio, što su liberalni mediji prokomentarisali kao mudar potez i rezervisanost povodom veoma kompleksne situacije. Možda je njegovo ćutanje zaista bilo znak mudrosti, a možda jednostavno nije imao šta da kaže. Spori oporavak države za vreme njegove vladavine sugerisao je da je posredi ipak bila druga opcija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ČUDO SE DESILO, TRAMP JE NOVI PREDSEDNIK AMERIKE: Ovako je došao do mesta najmoćnijeg čoveka u Americi (FOTO) (VIDEO)

Obama je malo učinio i za svoju izbornu jedinicu, siromačne crnce. Dokaz je siromaštvo crnaca u Milvokiju koji čine 40 procenata stanovništva u tom gradu. Rasistička tenzija koju je crnački predsednik trebalo da reši bila je gora nego ikada do tada. Obama nije bio sposoban ni da kontroliše imigraciju, iako je imao suverenu moć da to učini - kategorički tvrdi britanski Telegraf.

Obamina ekonomska zaostavština je siromašna, ali njegovi drugi uspesi i padovi su alarmantni. Uspeo je da ukloni Ameriku iz međunarodnih razgovora, njegova intervencija Keri u Siriji bila je tragično zakasnela, nije imao nikakvu strategiju za rešavanje problema Islamske države i odbojan stav prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu samo su neki od njegovih kritičnih neuspeha- oštri su američki mediji.

Osam godina Obamine loše vladavine utabalo je put Donaldu Trampu. Velika država koja se ozbiljno supčava sa globalnom impotencijom okrenula se radikalnom republikancu. Uostalom, sve su već probali pa što se ne bi okrenuli onome što Tramp naziva "demokratskim socijalizmu".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Obama je za osam godina bio samo zastupnik povređenih srca i očiglednih problema. Kada bude napustio političku scenu, nikome neće nedostajati jer je nakon njega >"Amerika slabija nego što je bila", tvrde amrički mediji.

Za većinu američkih država Barak Obama je poslednji udarac. Njegova osmogodišnja vladavina je utrla put Donaldu Trampu. Obama je napravio predsednika od uspešnog biznismena Donalda Trampa.

Pogledajte pobednički govor Donalda Trampa:

(Telegraf.rs / Izvor: telegraph.co.uk)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    9. novembar 2016 | 11:21

    Amerikom uvreme Baraka više je upravljao Soroš,Hilari i drugi

  • troye

    9. novembar 2016 | 11:51

    Obama je jedan od ako ne i najbolji predsednik kojeg je Amerika ikada imala.

  • Tanja

    9. novembar 2016 | 11:40

    Tek ovaj klovn ne verujem da će uspeti da izgura jedan mandat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA